promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
21 emeletnyi luxus, mégis a pusztulás vár az elhagyatott szállodára
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Csak nem két évtizede áll egy be nem fejezett hotel a tengerparton Dél-Spanyolországban. Az óriási építmény sorsa nem egyértelmű, de az utóbbi években egyre inkább úgy tűnik, hogy a lepusztulás vár rá.

Hatvan évvel ezelőtt az Arábiai Lawrence című filmet még egy érintetlen, sivatagos területen vették fel. David Lean rendező pont az érintetlensége miatt választotta a dél-spanyol tengerpartot, ahol a homok és a tenger gyönyörűen találkozott.

A következő évtizedben azonban az érintetlen táj a nagytőkések kezébe került, akik sorra építettek hatalmasabbnál hatalmasabb üdülőparadicsomokat, hogy odacsalják a turistákat és a pénzüket.

Almería a mai napig viszonylag nehezen megközelíthető, mert nem kapcsolódik a Spanyolország többi részét átszelő nagysebességű vasúthálózathoz. De a tömegturizmus így sem kímélte a területet.

Ide épült egy 21 emeletes szálloda, amit a befejezés előtt hagytak el, és azóta is ott áll érintetlenül. Három építkezési daru fölött még mindig ott maradt az épület felett, az elhagyatott szálloda pedig kihasználatlanul áll Dél-Európa egyik legnagyobb védett természeti rezervátumának, Parque Natural del Cabo de Gata-Níjarnak a közepén.

A vulkáni területet lefedő park nyílt síkságokat, cserjés dombokat és öblöket foglal magában. Ide tartozik néhány meglévő halászfalu és egykori bányásztelepülés is. A park létrehozásakor Carboneras helyi önkormányzata beépíthető területté nevezte át a védett terület egy részét. Végül az Azata, egy spanyol ingatlanfejlesztő cég vásárolta meg, aki 2003-ban helyi engedélyt kapott tengerparti szállodája építésére.

Azzal érvelve, hogy a szálloda sérti a park védett státuszát, környezetvédelmi aktivisták bírósághoz fordultak, és 2006-ban befagyasztották a projektet, éppen akkor, amikor a szálloda az építkezés utolsó szakaszához ért. Egy évtizedes bírósági csata következett, mígnem több fellebbezés után a spanyol legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a szálloda megsértette a park védelmi törvényeit.

Aztán újabb bírósági per kezdődött arról, hogy ki legyen a felelős a szálloda lebontásáért, illetve ki fizesse a táj rehabilitációját.

A legutóbbi csavar szerint Andalúzia legfelsőbb regionális bírósága úgy döntött, hogy a szállodát mégsem kell lerombolni, mert az ingatlanfejlesztő Azata érvényes építési engedéllyel rendelkezik.

Tehát a majdnem kész szálloda azóta csak pusztul, és senki sem tudja, hogy mi lesz vele ezután.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás