promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Katalin hercegné a betegsége bejelentésekor furcsán fogalmazott - ez valószínűleg rosszat jelent, már korábban is baj lehetett
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy furcsa orvosi kifejezést használt, ami sok mindent jelenthet.

A brit monarchia már csak azért is különleges, mert Európában már nem sok helyen maradt meg a királyság intézménye - amiatt pedig végképp speciális, hogy a királyi család életét mennyire követi nagy figyelemmel a sajtó.

A brit királyi családról szóló híreket kutatók mostanában igencsak rossz fejleményekről olvashatták beszámolót. Azidős király, III. Károly mellett most ugyanis Kate Middletonnál, vagyis Katalin Walesi hercegnénél is rákbetegséget diagnosztizáltak.

Katalin a diagnózist egy nem olyan túl régen megtörtént hasi műtét után kapta meg, a betegség tényét ő maga jelentette be egy videóban.

Katalin ebben a videóban elmondta, hogy a rákbetegség kiderülése váratlan számára, egyfajta sokként éri, de elkötelezett a gyógyulás mellett, és mindent meg fog tenni ennek érdekében. Ebben a videós nyilatkozatában már kezelésről is beszélt: említette, hogy preventív kemoterápiával gyógyítják az orvosok.

Az eljárás mibenléte első nézésre nem egyértelmű. A "preventív" ugyanis megelőzőt jelent - a szóra rákeresve először nem is a kemoterápia onkológiai használata, hanem egy szervezet, az ASCEND nyugat-afrikai programjával ismerkedhetünk meg, amiben az NTD-k (angol mozaikszó, Neglected Tropical Diseases - Ritka Trópusi Betegségek - különböző lázas, hasmenéses, kiszáradásos, betegségek, és a lepra is) ellen kívántak küzdeni gyógyszerekkel, mielőtt a betegség kialakult volna. 

A kemoterápia ugyanis általános értelemben csak annyit jelent, hogy a testbe valamilyen kémia anyagot juttatva igyekeznek elpusztítani a beteg sejteket, de az is igaz, hogy általában az onkológiai összefüggésben használják a szót.

A rákbetegség esetében pedig akkor beszélnek preventív kemoterápiáról, ha egy már eltávolított daganat kiújulását akarják megakadályozni - tehát a nyilatkozat nem mondja ki a betegséget, de ebből a megfogalmazásból sejthető, hogy a hercegné korábbi műtétje e miatt lehetett. Mivel a preventív kezelést a kiújulás ellen használják, ezért nem teljesen egyértelmű, hogy valóban beteg-e a hercegné ebből a videóból, bár azért az eléggé valószínűsíthető, hogyha nem így lenne, nem tenne közé ilyen videós nyilatkozatot.

Angol lapok írtak róla, hogy elképzelhetőek egészen erős mellékhatások is, de Katalin a videó tanúsága szerint jól van, és biztosak lehetünk benne, hogy a lehető legjobb orvosi ellátást kapja.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás