promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mohácson van belőle az egyetlen az egész világon, különleges ókori szerkezet és már hosszú évek óta a település büszkesége
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem a mohácsi vész az egyetlen, amitől különleges ez a meseszép magyar város.

Mohács városa nem túl nagy, ennek ellenére meglehetősen jelentős a magyar történelemben. szinte minden magyar tudja mi volt a mohácsi vész - ám arról már jóval kevesebb dolog esik, hogy a város mitől egyedülálló az egész világon.

A Mohácsi Szent Miklós Vízi- és Taposómalom egyedülálló hely, ahol a múlt és a jövő találkozik.

Ez a különleges malom része Mohács gazdag történelmének, és értékmentő munkájának köszönhetően emlékhelyként és oktatási központként is szolgál a jövő generációi számára. A malom az egykori 70 vízimalom közül az utolsó megmaradt példája, és a zárt kerékházas malmok egyik kiemelkedő darabja. Bár alapvető technológiája hasonló más vízimalmokhoz, az építészeti megoldások teszik különlegessé.

A vízikerekek a házban vannak, amelyeket a Csele-patak hajt - a malom gazdag és hosszú történettel bíró helyen található. Az épület először 1331-ben került írásban említésre. A malom megmentésének története Bugarszki Norberthez és családjához kötődik, akik 2007-ben megvásárolták, amikor már romokban hevert. Norbert, aki mindig is vonzódott a régi épületekhez, elkötelezte magát az épület megőrzése mellett, hogy az emlékezetes maradjon a környék számára.

Az egyik különlegessége a malomnak a hatalmas taposómalom, amely 2014-ben épült az eredeti tervek alapján. Ez az egyetlen működő taposómalom, amelyet emberi erő hajt a Földön. A taposókerekek napi szinten dolgoznak, és a látogatók is részt vehetnek a működtetésben. Norbert másik kincse egy egyedülálló zsákgyűjtemény, amelyet évtizedeken át gyűjtött Európa minden részéről.

A vonalkódos zsákok gazdag történetet mesélnek el a régió gazdaságáról és kultúrájáról. A felújítás nem csupán egy restaurációs projekt volt, hanem a helyi közösség összefogásának eredménye. Norberték gazdagították a malomportát is, ahol szálláslehetőségeket és programokat kínálnak a vendégeknek.

Az idei év a mohácsi Taposómalom 10. évfordulóját ünnepli. A jövő kihívásai közé tartozik az épületegyüttes és a gyűjtemény állagának megőrzése, valamint a gazdasági funkciók fejlesztése. A mohácsi értékmentők azonban elkötelezettek abban, hogy megőrizzék és továbbörökítsék a múlt értékeit a jövő generációinak.

forrás: HelloMagyar

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás