promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Izzasztó KRESZ-feladvány: életek múlhatnak ezen a szabályon, mégis sokan elbuknak rajta, te vajon tudod a helyes választ?
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Miután mégsem lesz ingyenes a jogosítvány, lehet gyakorolni.

Magyarországon a felnőtt lakosság körülbelül 60%-ának van érvényes jogosítványa, ami jogosítja őket személygépjármű vezetésére. Ideális esetben minden jogosítvánnyal rendelkező személy tökéletesen ismeri a KRESZ-szabályokat és meghatározásokat, de a valóságban ez nem mindig valósul meg.

A gépjárművezetői engedély megszerzése először is a sikeres KRESZ-vizsgával indul: ez az út első lépcsőfoka, amelyet a modern korban számítógépes tesztkérdések alapján kell teljesíteni. Még mielőtt valaki vezetné az autót, már meg kell tanulnia, hogy például a belső sávban történő haladás nem minősül előzésnek párhuzamos közlekedés esetén, vagy hogy milyen segédeszközöket használhatnak a mopedautók közúton, illetve hogy megengedett-e törvény szerint házilag lehet-e bányászlámpával világítani az akkumulátor meghibásodása esetén.

A sikeres vizsga után azonban, amikor már vezethetünk, az irányítóberendezések kezelése annyira leköt minket, hogy gyakran újra kell tanulnunk azokat a dolgokat, amiket már a KRESZ-vizsgára készülve megtanultunk - hiszen az előzési szabályok ismerete semmit sem ér, ha valós közlekedési helyzetekben nem tudjuk azokat alkalmazni.

[[cikk2]]

Az alábbi közlekedési helyzet bármelyik nagyobb településen előfordulhat, ilyen kereszteződések azért vannak nem csak metropoliszokban. A kérdés témája az elsőbbség: mivel a szereplők közt akad a kisbusztól a robogóig mindenki, talán még fontosabb, hogy a szituációban résztvevők helyesen mérjék fel az áthaladás sorrendjét. 

A legtöbb ember tévedésből azt gondolja, hogy a C jelű motoros haladhat át elsőként a kereszteződésen, mert egyenesen halad. Azonban a helyes sorrend nem ez. A helyes megoldás az, hogy először az A jelű autó, aztán a B jelű kisteherautó, végül pedig a C jelű motoros mehet át. Ennek oka az, hogy az A jelű jármű kanyarodó főútvonalat hagy el, és a KRESZ szerint ilyen esetben neki van elsőbbsége. A B és C jelű járművekre pedig a jobbkéz-szabály vonatkozik, vagyis az A után a B jelű kisteherautó, végül pedig a motoros mehet

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás