promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Riasztó dolog derült ki a kávéról: így hat a koffein egy bizonyos állatra - te is kétszer meggondolod, hogy iszol-e legközelebb
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A NASA tudósai is foglalkoznak az esettel, érdemes lehet visszavenni a fogyasztásából.

Az 1990-es években a NASA kutatásokat végzett pókokkal, mint kísérleti alanyokkal. Az indoklásuk: a pókok olcsók és könnyebben hozzáférhetőek voltak. A kutatás célja az volt, hogy megnézzék, milyen hatással vannak a tudatmódosító szerek ezekre a 8 lábú élőlényekre.

A kutatócsoport tagjai David A. Noever, Raymond J. Cronise és Rachna A. Relwani voltak. A NASA kutatói füzetükben a kísérletet úgy határozták meg, hogy "a mérgező vegyi anyagoknak kitett pókok által szőtt különböző hálóminták tanulmányozásának módszere", amely jó alternatívát jelentett a drágább laboratóriumi kísérletekkel szemben, és megelőzte az állatjogi törvényekkel való esetleges konfliktusokat. A pókokat különböző vegyi anyagoknak tették ki, majd hagyták őket szőni. A megfigyelések szerint "minél mérgezőbb a vegyszer, annál torzabbnak tűnik a háló" egy közönséges hálóhoz képest.

Az anyag, amely a legnagyobb hatással volt a pókok által végzett hálóépítésre, a koffein volt. Ez vezetett a legszervezetlenebb és legkaotikusabb kimenethez. Az eredmény nem volt meglepő, mivel széles körben úgy vélik, hogy a növények azért hozták létre a koffeint, hogy a rovarok ellen védőmechanizmust biztosítsanak - olvasható a Mirage-ban. Az eredmények némi aggodalomra adnak okot az emberek számára, mivel a koffein olyan anyag, amelyet széles körben használnak a társadalomban. Az emberek mindennapi italaiban, például a teában és a kávéban van benne, ezért további kutatásokra van szükség a koffein idegrendszerre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

A kísérletben használt egyéb anyagok a benzedrin, a marihuána és a klorálhidrát voltak. A benzedrin hatására a pókok nagyobb és kevésbé strukturált hálót készítettek. A marihuána viszont kisebb hálót szőtt, ugyanakkor gyorsabb ütemben fárasztotta őket, ami miatt sok szünetet kellett tartaniuk. A klorálhidrát, egy nyugtató, hiányos hálót eredményezett, mivel a pókok elaludtak, mielőtt befejezték volna a munkájukat. 

forrás: Scoop

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás