promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Homoszexuális bálnákat kaptak rajta közösülés közben, ilyenre még nem volt példa soha az életben
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Két bálna közelített egy hajóhoz, amikor mindenki elképedt, aki látta mi történik.

Önmagában már azt egészen szürreális elképzelni, hogy milyen lehet az, amikor két bálna éppen a fajfenntartás érdekében közösen tevékenykedik, ennél extrémebb távlatokban e téren ritkán bocsátkozik a fantáziánk. Ahogy az is általános, hogy nem gondolunk bele abba, mennyi átfedés van emberi és állati viselkedés között, illetve hogy bizonyos emberekre jellemző tulajdonság az állatvilágban nem fordulhat elő, pedig több a hasonlóság, mint hinnénk. Ilyen például az, hogy az állatok világában is megesik az, hogy két azonos nemű élőlény kezd egymással kapcsolatba.

Ez történt most is: A tudósok megerősítették, hogy két azonos nemű tengeri óriást láttak Hawaii partjainál egy szerelmes találkozás során. Először figyeltek meg púpos bálnákat párosodni, és ez a mérföldkőnek számító pillanat rögtön egy érdekes fordulatot is hozott: a két bálna hím volt.
A púpos bálnákkal kapcsolatos több évtizedes kutatások ellenére még sohasem láttak hasonlót különböző nemű bálnák esetében sem, sőt, eddig ritkán láttak egyáltalán ebből a fajból bármilyen példányt.

Az észlelés, amelyet a tudósok egy most közzétett tanulmányban megerősítettek, 2022 januárjában történt a Maui szigetétől nyugatra fekvő vizeken, ahol két bálna közeledett egy hajóhoz, és körözött körülötte, mielőtt a hajó alatt három-öt méterre elkezdték a násztáncukat.

Mindkét bálna hím volt, így a Lyle Krannichfeld és Brandi Romano által készített fotók az első bizonyítékai a homoszexuális viselkedésnek a púpos bálnáknál, valamint a faj párosodásának első észlelése. A homoszexuális viselkedés gyakori az állatvilágban, és megfigyelték már delfinek és orkabálnák között, de korábban még soha nem púpos bálnák között.

Stephanie Stack, a Pacific Whale Foundation bálnakutatója és az új tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a púpos bálnák efféle viselkedése "eddig többnyire rejtély maradt".

"Ez a felfedezés megkérdőjelezi a púpos bálnák viselkedésével kapcsolatos előítéleteket" - mondta. "Bár már régóta ismerjük e hihetetlen teremtmények összetett társadalmi struktúráját, két hím bálna kopulációjának első alkalommal való szemtanúsága egyedülálló és figyelemre méltó esemény"."

A púpos bálnák igen nagytermetűek, akár 16 méter hosszúak és 36 tonnásak is lehetnek. A faj jellemzően a nyarat a sarkvidéki vizekben tölti táplálkozással, mielőtt ősszel és télen melegebb, trópusi éghajlatra vándorolna. Az egykor a kereskedelmi célú bálnavadászat által fenyegetett púposhátúak száma az utóbbi években újra emelkedett.

A Hawaiin lefotózott bensőséges találkozás során az egyik bálna láthatóan a mellúszójával tartotta a másik bálnát, miközben megtörtént az aktus. Az alatta lévő bálna betegnek tűnt, feltűnően sovány volt, és bálnatetvek borították, fehér színű paraziták, amelyek néha előfordulnak a ceteken.
Az új kutatási tanulmány szerint az olyan cetfélék, mint a púpos bálna ezt a tevékenységet szaporodási viselkedés gyakorlására, vagy társadalmi szövetség kialakítására, illetve egyfajta dominancia érvényesítésére is használja. A tanulmányt a Marine Mammal Science című folyóiratban tették közzé.

A különleges bálnaféle már korábban is megihlette a tudósokat, csodás, ám kevés felvétel készült eddig róluk, melyek egyikét ide kattintva nézheted meg:

Forrás: theguradien.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás