promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő felfedezés az Egyesült Államok partjainál, hatalmas dolgot találtak tudósok a vízben
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A tudósok is megdöbbentek a legújabb felfedezés láttán. Akkorát találtak, hogy tátva maradta szájuk.

Elképesztő felfedezés történt Amerika partjainál, ugyanis megtalálták a világ legnagyobb mélytengeri korallzátonyát. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) csapata egy hatalmas területet fedezett fel, amely megdöbbenésükre egy egész tengernyi hidegvízi koralldombot tartalmazott. Ezek a korallzátonyok eddig „rejtőzködtek” az USA délkeleti partjainál, de most végre napvilágra kerültek.

A felfedezést egy bonyolult szonárral végzett térképezés és rengeteg merülés adatainak elemzése tette lehetővé. Ennek eredményeként elkészült a tengerfenék szinte teljes térképe a Blake-fennsíkon, ami mintegy 161 kilométerre helyezkedik el az USA délkeleti partjaitól. Ez a legnagyobb mélytengeri korallzátony, amit valaha találtak.

A kutatók egy speciális rendszert is kifejlesztettek annak érdekében, hogy meghatározzák a koralldombok számát. Ennek eredményeként meghatározták, hogy összesen 83 908 különálló koralldomb van a területen. Ezek a zátonyok akár hihetetlen, de 500 kilométer hosszúak és 110 kilométer szélesek is lehetnek, míg a legnagyobb és leggazdagabb koralldombok területe akár 254 kilométer hosszú és 42 kilométer széles is lehet.

A Blake-fennsíkon található koralldombok nem egységesek, a magasságuk és sűrűségük jelentős mértékben változik. A területen elterjedt a Desmophyllum pertusum kőkorall, és a víz átlaghőmérséklete körülbelül 4°C. A zátony nagyjából 200-1000 méteres mélységben fekszik, amit már nem éri el a nap fénye, így a koralloknak a környező tengervízből kell tápanyagokat szerezniük. Ennek ellenére a korallok az ökoszisztéma mérnökeiként szolgálnak, mivel alapot biztosítanak más fajoknak, például szivacsoknak, gerincteleneknek és halaknak, amelyek körülöttük élnek.

Ez a felfedezés tehát nemcsak a korallzátonyok lenyűgöző szépségét, hanem az egész tengeri ökoszisztéma gazdagságát is bebizonyítja. Ezzel a tudósoknak lehetőségük nyílik akár eddig ismeretlen fajok felfedezésére.

Forrás: iflscience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás