promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási, sértetlen tárgy került elő az ásatás során, a régészek eufórikus állapotba kerültek
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kipcsak területen történt az eset, Magyarország még nem reagált.

A kirgizisztáni Osh tartomány Uzgen városában a közelmúltban végzett régészeti ásatások során egy 1,75 méter magas agyagedényt tártak fel, amelyet "hum" néven ismertek.

Uzgen ősi település a letelepedett és nomád népek széles kronológiai tartományban datált emlékeiben gazdag oázis központja. A Selyemút korai kapcsolatainak zónájába tartozik, Davan legkeletibb városközpontja, mivel a kínai forrásokban ismert Ju-Chen városát hagyományosan itt helyezik el a Kr. e. 104-99 közötti katonai expedíciókkal összefüggésben. A fejlődés fő időszaka a Kr. e. IV-I. század.

A város azonban a Kr. u. 10. században a Karakhnid állam uralma alatt virágzott. A Karakhanidák egyik fővárosa volt, akik Mavarannahrnak nevezték, és három jól megőrzött mauzóleumott hagytak hátra.

Ezt a csodálatos felfedezést Turarbek Abdyrahmanov, a Kirgiz Köztársaság Nemzeti Tudományos Akadémiájának régésze jelentette be.

A Mars Boranbaev vezette ásatások 10 nappal ezelőtt kezdődtek, amikor március 1-jén egy "Hum"-ot fedeztek fel 2,5 méterrel a talajszint alatt. A leletet, amely feltehetően a Kr. e. 7. és 4. század között épült, óvatosan és sértetlenül kiásták, majd az Uzgeni Építészeti és Régészeti Múzeumba szállították.

"Az aprólékos tisztítás után a "hum" most további vizsgálatokra vár a folyamatban lévő kutatási erőfeszítéseink részeként"

- részletezte Abdyrahmanov.

"Már most a Shoro-Bashat kultúrára utaló agyagedénytöredékek kerültek elő, amelyek a régió gazdag történelmi örökségét jelzik."

A bronzkor és a korai vaskor végére kezdett kialakulni a Shorobashat-kultúra a Ferghana-völgyben. A késő bronzkor és a korai vaskor korszakával párhuzamosan a Fergana-völgyben nomád (Kairakkum és Eilatan, Kr. e. 11.-3. század) és szedentikus (Chust és Shorobashat, Kr. e. 14.-1. század) kultúrák léteztek.

Az ásatási helyszín a Kyzyl-Oktiabr terület közelében található, ahol egy elkerülő út építését tervezik. Abdyrahmanov megjegyezte, hogy a régi város körüli élénk tevékenység miatt fokozott régészeti kutatásokat folytatnak annak reményében, hogy több ősi leletet találnak.

Az 1,75 méter magasra tornyosuló és 1,30 méter szélesre nyúló "hum" az egykor ezeken a területeken virágzó ősi civilizációk tanúságául szolgál.

forrás: arkeonews

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás