promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Varázslatos, mosolygó szfinxszoborra bukkantak egy ásatás során Egyiptomban, az egyik legnagyobb római császárt ábrázolhatja
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A különleges szobor feltárását videón is megörökítették.

Egy pimaszul vigyorgó mészkőszfinxet tártak fel Egyiptom déli részén - jelentette be az ország turisztikai és régiségügyi minisztériuma. A Kairótól mintegy 500 kilométerre délre fekvő Hathor-templomnál felfedezett vidám ereklyét egy római kori kőlap kísérte, amelyre demotikus és hieroglifikus feliratokat véstek, amelyeket még nem sikerült megfejteni.

A minisztérium leírása szerint a szfinxnek "mosolygós arca és két gödröcskéje van", és hozzátették, hogy a szobor Claudius római császár stilizált ábrázolása lehet. Az egyiptológusok jelenleg a kísérő szöveg lefordításán dolgoznak, abban a reményben, hogy megerősítik a kőben megörökített személy kilétét.

A szfinx egy mitikus lény, amelynek feje emberi, teste oroszláné, szárnyai pedig sasé. A görög mitológiában gonosznak és árulónak tartott szfinxek az egyiptomi hagyományban némileg jóindulatúbbak.

Mindkét ősi kultúrában a szfinxeket őrzőnek tekintették, és gyakran ábrázolták őket templomok, paloták vagy más fontos épületek bejáratánál. A Hathor-templomban, ahol a sugárzó szobrot megtalálták, egykor a Dendera Zodiákus néven ismert égi térkép volt látható, amely ma a párizsi Louvre-ban található.

Claudius császár - vagy Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus, hogy teljes nevén nevezzük - a negyedik római császár volt, aki a Kr. u. első században uralkodott. Az ókori uralkodó, akiről úgy tartják, hogy különböző fogyatékosságai voltak (például agyi bénulás és esetleges Tourette-szindróma), amiknek ellenére is Róma egyik legnagyobb katonai vezetőjeként emlékeznek rá.

Claudius leginkább Britannia római meghódításának felügyeletéről ismert, de ő irányította a birodalom észak-afrikai és közel-keleti terjeszkedését is, így a nagyságát ünneplő szobrok talán Egyiptomban is felbukkanhatnak. Fosztogató kalandjai mellett Claudius arról is híres, hogy végül ármánykodó felesége, Agrippina miatt halt meg, aki elintézte, hogy a császárt megmérgezzék, hogy fia, Nero trónra léphessen.

A szfinx felfedezése az egyiptomi idegenforgalmi és régiségügyi minisztérium izgalmas bejelentési hetét zárja le, és a gízai Nagy Piramisban található rejtett átjáró felfedezését követi. Bár az újonnan feltárt mosolygó alak parányi lehet a híres piramist őrző hatalmas szfinxhez képest, a benne rejlő nyomok segíthetnek abban, hogy bővítsük ismereteinket az ókori világról.

forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás