promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ősi múmiákat találtak a Selyem út mentén, pedig semmi keresnivalójuk ott, de vajon hogy kerültek oda?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő dolgot találtak régészek Kínában.

A sivatag homokja ősi titkokat rejt. A Tarim-medence kopár táján, a Selyemút mentén ősi múmiák őrzik a múlt lenyomatait. A tudósok régóta kutatják e rejtélyes alakok eredetét, és most, a genetika varázspálcájával lenyűgöző felfedezést tettek: a múmiák nem a helyi népekhez, de egy távoli, ősi civilizációhoz köthetők.

A szakértők megfejtették a Kínában talált titokzatos múmiák eredetét, és az eredmények nagyon meglepőek voltak. Sokan az ókori Egyiptomhoz kötik a mumifikálást, de szerte a világon találtak már bizonyítékot erre a szokatlan szertartásra. A Tarim-medencében felfedezett több száz emberi múmiaszintén meghökkentette a szakértőket, akik most a genetikai adatok alapján azonosították származásukat.

A múmiák olyan testek vagy testrészek, amelyeket speciális eljárásokkal konzerválnak, hogy azokat megőrizzék az elkorhadástól és a rothadástól. Leggyakrabban Egyiptomban találtak, ahol a fáraók és más fontos egyiptomi személyek testét múmiákká alakították át az eljárás során. A múmiakészítésnek számos különböző módszere létezik, de az egyik legismertebb az ún. balzsamozás, amely során a testet speciális folyadékokkal vagy anyagokkal töltik meg. Fontos szerepet játszottak a vallásban és kultúrában, mivel az elhunytak testének megőrzése fontosnak tartották a túlvilági életben való újjászületéshez.

A múmiákat a Selyemút mentén találták meg, és bár megjelenésük és hagyományaik különböztek a régiótól, genetikai vizsgálataik azt mutatták, hogy az ősi észak-eurázsiaiak leszármazottai voltak. Ez az észak-eurázsiai vadászó-gyűjtögető nép, amely körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt eltűnt, de genetikai örökségük ma is megtalálható bizonyos szibériai és amerikai őslakos csoportokban.

A tanulmány ellentmondott azoknak az elméleteknek, miszerint a csoport Fekete-tenger vidékéről, közép-ázsiai területekről vagy az Iráni-fennsíkról származott volna. Ehelyett arra az következtettek, hogy régóta éltek már a Tarim-medencében, és helyi felmenőkkel rendelkeztek. A kutatócsoport vezetője szerint a Tarim-medence bronzkori népei kulturálisan nagyon sokrétűek voltak, bár genetikailag elszigeteltek.

Forrás: Indy100

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás