promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas bajban Ukrajna - az oroszok szovjet bombákat átbarkácsolva okoznak eddig nem látott veszteségeket
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem mosógépet használnak az átszereléshez, és rettenetes pusztítást okoz a fegyver.

Oroszország egy újfajta, erőteljes légi bombát kezdett használni, amely megtizedelte az ukrán védelmet, és felborította az egyensúlyt a frontvonalakon - ezt úgy érte el, hogy egy szovjet korabeli alapfegyvert átalakított egy siklóbombává, amely tizenöt méter széles krátert képes okozni.

A bomba a FAB-1500, lényegében egy 1,5 tonnás fegyver, amelynek közel fele nagy mennyiségű robbanóanyagból áll. A bombát vadászrepülőgépek szállítják messziről, mintegy 60-70 kilométeres távolságból, számos ukrán légvédelmi egység hatótávolságán kívülről. A FAB-1500 egy újabb példa arra, hogy Oroszország hogyan vívja háborúját Ukrajnában, hatalmas pusztítást végezve, mielőtt megpróbálna területet elfoglalni.

A donyecki régió harcvonaláról készült legújabb videók jól szemléltetik ezeknek a bombáknak a hatalmas erejét, mivel hőerőműveket, gyárakat és toronyházakat találtak el - olyan helyeket, ahonnan az ukránok koordinálják a védelmüket.

A FAB-1500-as bombát egy irányítórendszer irányítja a célpont felé, és a kiugró szárnyak lehetővé teszik, hogy a célpont felé siklani tudjon.

Az ukrán 46. Különleges Légideszant Brigád egyik katonája a múlt héten a donyecki Krasznohorivka frontvárosból a CNN-nek nyilatkozott:

"Korábban csak tüzérséggel lőttek minket. Mostaz oroszok agresszívebben vették be a várost és elkezdték használni a légierő eszközeit, különösen a FAB-1500-at. Miért használják a FAB-1500-at? Mert az általa okozott kár nagyon komoly. Ha túléled, akkor garantáltan zúzódásod lesz" Ez nagy nyomást gyakorol a katonák moráljára.  Nem minden emberünk bírja ki. Bár a FAB-500-hoz már többé-kevésbé hozzászoktak, de a FAB-1500 a pokol."

A FAB-bombák alkalmazása kritikus elemmé vált a Donyecki területen zajló orosz offenzívában, különösen a februárban elesett Avgyijivkában és környékén lévő ukrán védelem földig rombolásában.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője a CNN-nek nyilatkozott:

"Az avgyijivkai csata előestéjén és közben több száz légibombát vetettek be napokon belül. Avgyijivka irányában csak 48 óra alatt 250-et használtak".

A FAB-1500 a legerősebb a szovjet korszakból származó "buta bombák" családjából, amelyeket most egy Moszkva melletti üzemben olcsó, de hatékony rakéta-változattá alakítanak át.

forrás CNN

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás