promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin meglépte, amitől tartott Európa: kőkemény lehet az előttünk álló időszak
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kulcsfontosságú gazdasági szektorban úgy tűnik, az orosz ellentámadás lesz hatékonyabb.

Európa számára meglehetősen kellemetlen hírt jelentett be Oroszország: Putyinék úgy döntöttek, hogy fél évig az Orosz Föderáció nem exportál benzint. 

A hírt Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes szóvivő jelentette be - hasonló gyakorlatot egyébként tavaly is folytattak, akkor szeptember és november között, akkor a magas árakra és a hiány kezelésre hivatkozva vezették be.

Pár baráti ország már akkor is mentesült az exporttilalom alól - négy egykori szovjet-blokk állam, Fehéroroszország (Szovjetunió része volt) Kazahsztán, Örményország és Kirgizisztán volt kivételezett, most viszont bővítették ezen államok körét, így az Eurázsiai Gazdasági Unió országai, Mongólia, Üzbegisztán illetve a két grúz szakadár tartomány, Dél-Oszétia és Abházia is mentesül a tilalom alól.

A március 15-17-i elnökválasztás előtt a világ legnagyobb búzaexportőr országában az otthoni üzemanyagárak jelentős hatással vannak az autósokra és a gazdákra, miközben az elmúlt hónapokban néhány orosz finomítót ukrán dróntámadások értek.

Oroszország és Ukrajna egymás energiainfrastruktúráját célozza meg, hogy megzavarja az ellátási vonalakat és a logisztikát, valamint megtörje ellenfeleit a közel két éve tartó konfliktusban, amelynek végét még nem láthatjuk.

Az olaj, az olajtermékek és a gáz exportja Oroszország legnagyobb kiviteli cikke, amely jelentős bevételi forrást jelent az orosz gazdaságnak, és biztosítja Moszkva számára a globális energiapolitikában betöltött vezető szerepét.

A Kreml az olajexport terén együttműködik a világ legnagyobb olajexportőrével, Szaúd-Arábiával, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) és kulcsfontosságú szövetségeseinek árait magasan tartsa az OPEC+ csoportosulás keretein belül.

Oroszország az első negyedévben önkéntesen naponta 500 000 hordóval csökkenti az olaj- és üzemanyag-kivitelt az OPEC+ árakat támogató erőfeszítéseinek részeként. Ez az intézkedés az orosz és az ukrán konfliktus és az elnökválasztás előtt fokozott feszültség idején érkezik.

Forrás: ngreport.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás