promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erzsébet királyné ezt a magyar várost tartotta a legszebbnek, élete végéig szívébe zárta az uralkodó ezt a meseszép települést
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A város főterén táblával emlékeznek meg a királynéról, dicsérő szavaitól duzzad a mellkasuk az ottlakóknak.

Wittelsbach Erzsébet, jobbára ismertebb nevén Sissi, Bajorország és Ausztria császárnéja, 1837-ben született Münchenben. Fiatal korában már kivételes szépségével és bájával kitűnt a környezetéből. 1854-ben feleségül ment Ausztria császárához, Ferenc Józsefhez, ezzel vált a birodalom uralkodói családjának tagjává.

Sissi élete a korabeli udvari intrikák és kötelességek hálójában zajlott. Habár a külső világ számára ragyogó és fényűző volt az udvari élete, belül gyakran magányosnak és elhagyatottnak érezte magát. Számára a szabadság és a természet jelentette a legnagyobb örömforrást, és gyakran menekült a szűkös udvari protokoll elől.

Különösen meghatározó volt Sissi kapcsolata a magyar néppel. Már ifjú korában megnyerte a magyarok szeretetét és tiszteletét, amikor a Habsburg Birodalom részeként Magyarországra látogatott. Itt megismerkedett a magyar kultúrával, a nép hagyományaival és nyelvével. Sissi rendkívül vonzódott a magyarok nyitottságához és szenvedélyességéhez.

Az 1867-es osztrák-magyar kiegyezés jelentős mérföldkő volt Sissi életében és kapcsolatában a magyarokkal - Sissi szívében mindig élénken élt a magyarok iránti szeretet és tisztelet, és ez az esemény csak még inkább megerősítette köteléküket.

Sissi rendszeresen látogatott Magyarországra, és itt találta meg a legnagyobb lelki támaszt. A magyarok kedvességével és szeretetükkel gyógyították meg sebeit, amelyeket az udvari intrikák és a császári kötelességek okoztak számára. Őszinte érdeklődést mutatott Magyarország kultúrája és történelme iránt, és számos alkalommal bizonyította elkötelezettségét a magyar nép iránt.

Hogy mennyire szerette Magyarországot és a magyarokat, az az alábbi, tőle származó idézet is bizonyítja, amit a Gödöllőn írtak ki, a város ugyanis kiemelt helyet foglalt el a királyné szívében:

Sissi tragikus halála 1898-ban mélyen megrendítette Magyarországot és az egész birodalmat. Bár életét gyakran árnyékba borította a magány és a küzdelem, emléke és szeretete mindörökké él a magyarok szívében - Wittelsbach Erzsébet, az örök szerelmes szív, aki sosem felejtette el a magyarok iránti szeretetét és hűségét.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás