promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Budapest egy része teljesen ostoba? Hatalmas összeveszés lett egy sáv felfestéséből
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Beindultak a találgatások, de végül a fővárosnak lett igaza.

Érdekes közlekedési probléma merült fel az interneten egy III.(Óbuda-Békásmegyer) kerületi lakosok számára létrehozott csoportban: a fotó a Vörösvári úton készült, és egy útburkolati jellel jelölt buszsáv látható rajta, amire kiegészítő jelzésként egy bicikli piktogramot is felfestettek, vagyis biciklisávként is használható.

A KRESZ és annak szabályai Magyarországon valamilyen okból kifolyólag az indokoltnál talán némileg hevesebb indulatok is képesek kiváltani, és a kép alatti hozzászólásokból kitűnik, hogy itt is ezzel a jelenséggel állunk szemben, ugyanis igen kemény szavak is elhangzottak a kommentekben, komoly vitát generált az út ilyen módon való használata.

Sokak számára tűnt némileg abszurdnak, hogy a városvezetés azon törekvései, miszerint minél több ember használjon biciklit, ilyen módon vannak ösztönözve, hogy új bicikliutak építése helyett egyszerűen a buszsávokat bocsátja a biciklivel közlerekedők rendelkezésére, de Óbudán éppen ez történt.

Ám ahogy a mondás tartja, ha nagy a baj, közel a segítség: a nagy vita hevében is akadt valaki, aki minden bizonnyal tisztában van a  hivatalos szabályokkal, és elmagyarázta, hogy érvényes-e, hogy a buszsáv egyben a biciklisáv is.

Eszerint a KRESZ-ben semmi nem tiltja azt, hogy a buszsáv egyben biciklisáv is legyen, viszont ha ez így van, akkor az úttesten közlekedő biciklis csak a számára és a busz számára kijelölt sávban közlekedhet. 

Az ilyen sávok egyébként a világ nagyvárosaiban is megtalálhatók, például Párizsban így néz ki:

kép: Profimedia

A szabályt ismertető hozzászóló érvelése szerint mivel azon a szakaszon a buszok viszonylag alacsony sebességgel haladnak, illetve a megállóhelyek is sűrűn vannak, és a legszélső sáv a közeli Flórián tértől kanyarodó sávként is működik (és jelenleg a kihelyezett közlekedési lámpa beállítása miatt ott a gyalogosoknak mindig elsőbbségük van), hogy ez a buszsofőrök számára nem kellene hogy problémát jelentsen - az már más kérdés, hogy az ilyen intézkedések mennyire hatékonyak az emberek biciklire való átszoktatásában, de az tény, hogy tiltani semmi nem tiltja ezt.

A szóban forgó útszakasz és a környék autóból, az ellenkező irányban:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás