promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jöhet a Tóth Gabi-sonka? Amerikában már tesztelik a hírességek sejtjeiből tenyésztett felvágottakat
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A húsvéti asztal igazi dísze lehetne a Krausz Gábor-kolbász mellett.​

Érdekes hír söpört végig a minap az amerikai sajtóban: egy meglehetősen érdekes vállalkozást mutattak be. Sok hírt lehet hallani mostanában arról, hogy az emberiségnek vissza kellene fogni a húsfogyasztását a "fenntartható fejlődés" érdekében, és a különböző élelmiszeripari cégek (hathatós vegyipari segítséggel) már el is kezdtek legyártani mindenféle húsalternatívát - vagy talán helyesebb lenne a hús-paródia kifejezés, bár viccnek kicsit durva.

A közbeszédbe bevezették a "műhús" fogalmát - de valójában miről beszélünk ilyen termékek esetében?

Az úgynevezett "műhús" készítése során a tudományos és technológiai fejlesztések lehetővé teszik hús-alternatívák létrehozását növényi alapanyagokból vagy állati sejtekből. A növényi alapú műhúsok esetében olyan növényi fehérjék, mint például a szója vagy a borsó, alapjának feldolgozásával és formázásával készülnek, hogy hasonló ízű és állagú húsalternatívát hozzanak létre.

Az állati sejtekből készült műhús a sejttenyésztés technikáját alkalmazza, ahol az állati sejteket laboratóriumi körülmények között szaporítják, majd ezekből készítik el az állati húshoz hasonló termékeket. A cél az, hogy az ilyen módon előállított műhúsok ízben és textúrában is minél inkább megfeleljenek az állati eredetű húsoknak, miközben kevésbé terhelik a környezetet és az állatállományt.

Hogy ez mennyire sikerül, az több vita tárgya - sokan undorodnak az egésztől, és bizarrnak találják. A sejtbiopszia után, fermentumban felszaporított, laborban növesztett műhúsok még messze nem nyertek teljes elfogadottságot - és nem vagyunk benne biztosak, hogy az alábbi ötlettel fog eljönni a nagy áttörés az általános elfogadottság terén.

Az amerikai BiteLabs nevű cég ugyanis azzal a koncepcióval állt elő, hogy ha ez a művelet elvégezhető állati sejtekkel, akkor bizony elvégezhető emberi sejtekkel is, és híres színészek felszaporított sejtjeiből csinálna műhús-szalámit - már neveket is említettek, például Jennifer Lawrence-t, James Franco-t vagy Kanye West-et.

A cég közlése szerint a különböző celebekből készült felvágottak mind más ízűek lesznek - a James Franco-szalámi "arrogáns" ízű, míg a Jennifer Lawrence-féle harmonikus és lágy.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás