promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Súlyosan mérgező anyagok kerülhetnek a kezünkbe nap mint nap? Aggasztó jelenségre figyelmeztetnek a szakértők
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bizonyos esetekben veszélyt jelenthetnek az egészségünkre az újrahasznosított csomagolóanyagok.

Bár talán ezzel sokan nem vagyunk tisztában, sajnálatos módon a csomagolóanyagokból különböző anyagok, köztük káros vegyületek is beleoldódhatnak az élelmiszerekbe. Éppen ezért a hatóságok szigorúan ellenőrzik, a független laboratóriumok pedig rendszeresen vizsgálják, hogy az adott komponensek átlépik-e a megállapított határértékeket.

A laboratorium.hu összeállításában ennek kapcsán most az Eurofins Food and Feed Testing független laboratóriumának szakértője segített kideríteni, hogy mire kell figyelniük gyártóknak, forgalmazóknak és a fogyasztóknak is egyaránt.

Mint ebből kiderült, egy ember az élete során akár 30-40 dkg, a csomagolóanyagból kioldódó vegyületet (monomereket, oligomereket, stabilizátorokat, antioxidánsokat, lágyítókat, habosító anyagokat, nehézfémeket, színezékeket, gyártási segédanyagokat) fogyaszt el, ami egészen elképesztő mennyiségnek tűnik. Ezek jelentős része egyébként kioldódás útján jut az élelmiszerekbe.

Ezek a vegyületek pedig azért is nagyon veszélyesek, mert károsíthatják az emberi anyagcserét és a hormonháztartást szabályozó szerveket, sőt hosszabb kitettség esetén vese- és májelégtelenséget okozhatnak.

Ezen a ponton pedig érdemes kifejteni, hogy pontosan mely műanyagok jelenthetnek nagyobb veszélyt az újrahasznosítás szempontjából.

A szakértők kifejtették, hogy a polimer típusától nagy mértékben függ az újrahasznosíthatóság: a PET erre alkalmasabb alapanyag és kevésbé hajlamos a szennyezések megkötésére. A magas hőmérséklet alkalmazható gyártása pedig lehetővé teszi a szennyezések eltávolítását, míg a poliolefinek jobban megkötik a szennyezőanyagokat, alacsonyabb hőmérsékleten történik a gyártás, ezért nehezebb róluk a szennyezések eltávolítása.

Mint azt az összeállításban hangsúlyozták, az anyag megfelelőségét  a gyártónak, forgalmazónak most már úgynevezett kioldódásvizsgálattal kell igazolnia, amelyet az akkreditált laboratórium rendszeresen elvégez.

 A vizsgálatok szempontjából egyébként ugyanazok a követelmények vonatkoznak ezekre az anyagokra is, mint a nem újrafeldolgozott alapanyagokból készült termékekre, ugyanazokat a paraméterekre elemzik. Ezek pedig az összkioldódás, egyes összetevők, az anyag gyártásához használt jellemző monomerek, illetve az adalékanyagok célzott kioldódási vizsgálata. 

Kovács Ágnes szakértő azonban az előbbiekben felsorolt veszélyek ellenére is hangsúlyozta, hogy a modern élelmiszeripar elképzelhetetlen csomagolóanyagok nélkül, ugyanis ezek tartják egyben az élelmiszert, védik a környezet hatásaitól, jobban eltarthatóvá teszik, minimalizálják a fertőzés és szennyeződés veszélyét, valamint gátolják a termékben lévő mikroorganizmusok szaporodását is.

A környezetbarát csomagolóanyagokról az alábbi videóból még ennél is többet megtudhatsz!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás