promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar találmány segített kijuttatni a Nemzetbiztonsági Hivatalból a szupertitkos dokumentumokat, hazánk nagyja kormányokat tudott volna megbuktatni
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A népszerű teóriának jártunk utána, mi igaz belőle?

Mi magyarok ritka élelmes nép hírében állunk és amilyen kis nemzet vagyunk, annál több forradalmi felfedezés kapcsolódik a nevünkhöz. Most (relatíve most, mert egy régebbi filmről van szó) ismét egy általunk fejlesztett eszköz segítette a főhőst céljai elérésében, na de mennyi a valóságalapja a népszerű történetnek?

Az Oliver Stone által rendezett filmben, az Edward Snowden-ben az egyik szereplő egy Rubik-kocka segítségével csempészett ki adatokak az NSA-ból, amely a Nemzetbiztonsági Hivatal rövidítése. Olyan szigorú biztonsági előírások védik a szupertitkos dokumentumokat, hogy megkísérelni sem érdemes az adatlopást, mert lebukás esetén nem kevés büntetéssel honorálják a próbálkozást.

Na de mit kell tudnunk erről a különleges játékról, amely az egész világot meghódította és már világbajnokságot is rendeznek belőle? 1974-ben találta fel ifjabb Rubik Ernő és eredetileg bűvös kocka néven forgalmazták. 1975-ben adta be rá a szabadalmi kérelmet, de ezt csak 1977 végén kapta meg, ezután kezdték meg Magyarországon a forgalmazását. Majdnem egy millió darab kelt el belőle és külföldön is elkezdték árusítani, az Ideal Toy játékcégen keresztül. 

A film előzetesét ide kattintva tekinthetitek meg:

A játék ezután szinte önálló életre kelt, nagyon rövid idő alatt az egész országot meghódította. 2003 óta pedig kétévete világbajnokságot is tartanak. 2014-ben a Rubik-kocka 40. évfordulójára kiállítást nyitottak New Jersei-ben, Túl a Rubik-kockán címmel. Az egyik legnagyobb magyar találmányként tartják számon mind a mai napig.

Egy furcsa elmélet is kötődik hozzá: azt mondják, hogy a kocka 52 forgatásból minden esetben kirakható, akármilyen kombinációban keverik is össze a lapokat. Ezt Isten számának nevezték el, azonban az idő múlásával a szám egyre csökkent. Először 29-re, majd 26-ra, 25-re és végül a jelen állás szerint 22 tekerésből ki lehet tenni a kockát.

Na de vissza a filmhez: sajnos akármilyen fantasztikus tulajdonságokkal is rendelkezik a kocka, sajnos a filmet nem valós történet inspirálta. Ugyanis a jelenetben látható kockát csak a filmben bemutatott 2013-as történések után kezdték el gyártani. Mindenesetre sztorinak nem utolsó.

Ha valóságba szeretnék átéltetni a fenti elméletet, akkor az így nézne ki, összesen 12x13 memóriakártyát tudtak elrejteni a Rubik-kockában feltűnés nélkül:

Forrás: 444.hu, wikipedia.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás