promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezer évvel ezelőtt robotok népesítették be az arab sivatagot: a korabeli könyvek hihetetlen találmányok leírását őrizték meg
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A dolog nagyon alaposan dokumentált, az iskolában mégsem tanulunk róla.

Ha azt mondjuk, robotika, a legtöbb ember jellegzetesen modern tudománynak gondolja, ahol a legkorszerűbb matematikai-fizikai-mérnöki tudás segítségével igyekeznek olykor praktikus, olykor kevésbé praktikus dolgokat, robotokat alkotni: az olyan csapatok, mint például a Boston Dynamics, már számtalan videót tettek közzé folyamatosan zajló fejlesztéseikről.

Az eredmények tényleg lenyűgözőek - az a tény azonban már kevésbé ismert, hogy mintegy 1000 évvel ezelőtt az arab sivatagban robotzenekar, robotpincérek, önműködő ajtók és páva alakú szökőkutak is a tájképhez tartoztak. Az információ hihetetlennek tűnik, pedig meglehetősen alaposan dokumentált és igaz: a legkiemelkedőbb személy, akit meg kell a korszakból említenünk, Iszmail Al-Dzsazari.

Iszmail Al-Dzsazari 1136-tól 1206-ig élt, a mezopotámiai területen található Dzsazari városában, az ott uralkodó Artuqid dinasztia tagja volt. Munkásságról leginkább egyik fennmaradt könyvéből, a Mechanikai tudás könyve című művéből (eredeti címe: كتاب في معرفة الحيل الهندسية, latin betűkkel: Kitab fi ma'rifat al-hiyal al-handasiya) tudunk. Az egykori muszlim tudóst, feltalálót, polihisztort bizony minden joggal tekintik a robotika atyjának, könyvében ugyanis olyan találmányok leírását olvashatjuk, amitől egy középkori sci-fibe képzelhetjük magunkat.

A könyvben csak olyan tárgyak leírása található meg, amit Iszmail maga épített meg. A könyv egy jelentős részét nem is konkrét találmányok, hanem a találmányok alkotóelemeiül szolgáló különböző kis alkatrészek teszik ki: különböző tengelyek, emelőrendszerek, fogaskerekek, sebességszabályzók és különböző mechanikus kontrollerpanelek leírását tartalmazza.

Már a használt elvek olvasása is megdöbbentő, azonban a különböző így feltalált tárgyak még bámulatba ejtőbbek: napjainkban az egész világ csodájára jár, ha bemutatnak Japánban egy éttermet robotpincérekkel - de az 1100-as években Arábiában már volt tea és víz felszolgálásra képes, emberformájú "automaton", akárcsak a nemesek ámulatba ejtésére tervezett úszó robot-zenekar, ahol különböző karok állításával a játszott zenét is könnyen meg lehetett változtatni.

Lévén hogy a terület ahol élt sivatagos volt, a különböző víz-emelő szerkezetek szintén kiemelt helyet kaptak a könyvben: tartalmazza például egy modern WC-khez hasonló lehúzó-mechanizmussal rendelkező, emberalakú robottal teljessé tett kézmosó-tisztálkodó berendezés leírását, valamint egy páva formájú szökőkútét is.

Az interneten sok oldalon szedték össze Iszmail Al-Dzsazari tanulmányait, amik a mai szemmel éppen olyan ámulatba ejtőek, mint annak idején lehettek, édemes alapossan tanulmányozni a "robotika atyjának" munkásságát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás