promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Afrikai polgárháború Hollandiában: eritreai bandák gyújtották fel Hága belvárosát, több rendőr súlyosan megsérült
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vérfagyasztó jelenetek az európai városban, az eritreai pártok hívei csaptak össze.

Brutális jelenetek borzolták a kedélyeket a hét elején Hollandiában, Hágában. Hága (hollandul: den Haag) Hollandia közigazgatási központja itt található a holland parlament, és a holland király is itt székel, valamint az összes fontos minisztérium is a városban van.

A harcok apropójául az eritreai (a világ egyik legszegényebb afrikai országa, Etiópia szomszédjában) politikai helyzet szolgált: egy eritreai kormányzathoz hű kisebb csoport tartott gyűlést a városban, amikor a kormányzatot ellenzők támadtak rájuk, ami utcai harccá fajult.

Az AFP hírügynökség eljuttatott rendőrségi közlemény szerint "a harcok alatt a tüntetők kövekkel, pirotechnikai eszközökkel és egyéb tárgyakkal támadtak a rendőrökre, és a tűzoltókra is".

Kristianne van Blanken holland rendőrségi szóvivő szerint egyelőre nincsenek pontos információk arról, hogy hány rendvédelmi dolgozó sérült meg, és a rendvédelmi eszközökben is komoly károk keletkeztek, több autót is felgyújtottak.

Nem ez volt Európában az első eset, hogy az eritreai politikai élet konfliktusai beszivárogtak a kontinensre: tavaly szeptemberben egy Németországban, Stuttgartban kormányzati pénzből megtartott eritreai kulturális fesztivál keretei között tört ki zavargás, aminek következtében 26 rendőr sérült, akárcsak az idei évben egy hasonló rendezvényen a szintén németországi Glessenben.

Különböző statisztikák alapján az utóbbi időben igencsak megnövekedett az Eritreából Európába érkező menedékkérőt száma, akik leginkább a Isaias Afwerki vezette helyi kormány általi rossz bánásmódra hivatkoznak.

Eritreai csoportok egyébként nem csak Európában okoztak felfordulásokat, tavaly a stuttgarti fesztivállal egy időben Izraelben, Tel-Avivban is összecsapások voltak az afrikai kormányzat hívei és ellenzői között, akkor több mint 110 ember sérült meg, köztük 30 rendőr:

forrás: Times of India

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás