promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Várost alapított egy lelkész a molesztálóknak Florida államban, a környéken lakók a gyerekeiket féltik
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bár a város mindentől távol található, a környéken élők közül sokan rettegnek.

A szexuális jellegű bűncselekmények általában igen súlyos megítélés alá esnek a közvélemény részéről: viszonylag kevés ember örülne, ha például korábban már hasonló cselekedért elítélt ember költözne a szomszédjába. Az Amerikai Egyesült Államokban viszont van egy város, ahol csak regisztrált, ilyen jelegű bűncselekményt elkövetett emberek élnek - úgy tűnik, nem az alligátorok a legveszélyesebb ragadozók.

Florida állam (bár még nem jártunk ott) minden bizonnyal nem rossz hely: a legtöbb amerikai államnak van valamilyen beceneve, nos, Florida a "Sunshine State", vagyis a napfény állama nevet kapta, ami azért a klímájáról elárul egy-két dolgot.

Itt, Florida állam egy meglehetősen kies részén, a Muck City Roadon, körülbelül 5 kilométerre Pahokee városától található Miracle Village ("csoda falu"), vagy ahogy 2014 óta hívják, City of Refuge (kb. "menekültváros"). 150 lakosával nem mondható túl nagynak,de helyzete mindenképp különleges lakói miatt: ide azokat költöztetik, akik regisztrált szexuális bűnözők.

Az Egyesült Államokban közel 800 000 szövetségi nyilvántartásba vett szexuális bűnöző él. Ez a nyilvántartás az 1990-es években jött létre, amikor a Kongresszus olyan törvényt fogadott el, amely szigorúan célba vette azokat, akik erőszakos és gyermekek elleni bűncselekményeket követnek el. Az államoknak azonban megvannak a maguk eltérő törvényei, Florida törvényei a legszigorúbbak közé tartoznak.

Az államban a szexuális bűnözőknek értesíteniük kell a hatóságokat, ha elköltöznek; este 22 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalom vonatkozik rájuk; és nem lakhatnak legalább 1000 lábnyira (kb. 305 méter) iskolától, óvodától, parktól, játszótértől vagy más olyan helytől, ahol gyakran gyűlnek össze gyerekek.

Az áldozatok családjai szerint ezek a korlátozások szükségesek ahhoz, hogy a szexuális bűnözők ne kezdjenek további bűncselekményeket elkövetni.

A városoknak és megyéknek gyakran saját törvényeik vannak, némelyik szigorúbb, mint a többi. Miracle Village-ben a kijárási tilalom egyesek számára este 7 óra. Sok lakosnak GPS-ellenőrzött bokaszíjat kell viselnie, amely folyamatosan nyomon követi őket. Nem érintkezhetnek kiskorúakkal, még akkor sem, ha azok családtagok. Szúrópróbaszerű drogteszteknek vetik alá őket. Néhányan nem használhatják az internetet, másoknak nem lehet okostelefonjuk.

Ennél is sürgetőbb nehézség azonban gyakran a lakhatás. Florida egyes megyéiben a szexuális bűnözőknek tilos egy kilométeren belül tartózkodniuk olyan helyek közelében, ahol gyerekek gyülekeznek, ami a legtöbb városban gyakorlatilag lehetetlenné teszi a lakhatást.

2009-ben Dick Witherow, egy helyi evangélikus lelkész megalapította Miracle Village-et, egyfajta menedékként a lakhatásért küzdő szexuális bűnözők számára. A falu nem csak fizikailag van távol a lakott területektől, de Witherow szolgálata, a Matthew 25 is támogatást nyújt az ott élőknek, és interjúkat készít más szexuális bűnözőkkel, akik át akarnak költözni, hogy megállapítsa, jól illeszkednének-e a közösségbe.

Az interneten a városról találhatók riportfilmek, és tényleg mindenfajta bűnöző megtalálható: pedofilok, erőszakolók, színes a lista, például ebben az angol nyelvű cikkben környéken élők aggodalmaikat is kifejezik, például hogy nem szívesen engedik a gyerekeiket sötétedés után az utcára.

forrás: Time

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás