promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az utolsó magyar betyár nem is olyan túl régen élt, és volt egy dolog, amiben az összes többitől különbözött
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az iskolában nem tanítják, pedig elképesztő a történet. 

A TikTokot böngészve a sok vicces videó között néha igazi gyöngyszemekre lelhetünk - sokszor olyan történelmi személyekről és eseményekről szerezhetünk tudomást, akikről az iskolában egészen biztosan nem hallottunk.

Bár minden idők leghíresebb banditája valószínűleg Robin Hood, a karakteréhez hasonló figurák messze nem csak az angolszász vidéken teremtek: Magyarországon még saját kifejezésünk is van, a betyár.

Az a kijelentés egyáltalán nem túlzás, miszerint aki beszél magyarul, az már hallotta a betyár szót, és esetleg egy-két híres betyárt meg is tud említeni. A róluk élő bizonyos romantikus elképzelések ellenére a betyárok voltaképpen bűnözők voltak, még akkor is, ha esetleg volt olyan, akinek egy-egy akciójából esetleg valóban profitált az "egyszerű ember" is.

Rózsa Sándor vagy Sobri Jóska nevét mindenki ismeri (de például az "él, mint Marci Hevesen" kifejezés is betyár eredetű: Zöld "Marci" Márton Heves megye egyik hírhedt betyárja volt), Pipás Pistáét viszont már annál kevesebben, pedig meglehetősen egyedi történet az övé.

Pipás Pista korban is közelebb élt hozzánk, 1940-ben hunyt el, és az alföldi betyárvilág utolsó képviselője volt. Történetének van pár furcsa aspektusa: talán a legfurcsább mind közül, hogy Pipás Pista születési neve Fődi Viktória - Pista betyár nőnek született.

Élete meglehetősen jól dokumentált: nehéz gyerekkor, alkoholista apa, korai házasság, fizikai bántalmazás. Leírások alapján a helyi csárdában (ami a Kutyakaparó nevet viselte) külön asztala volt, és a környékbeli gazdák is szívesen alkalmazták napszámosként, komoly teherbírása is erős alkata miatt.

Pipás Pista azonban nem mezőgazdasági munkáért kapott napszámból élt: bérgyilkos, betyár volt, méghozzá leginkább nőknek segített, akik elégedetlenek voltak vagy bántalmazó kapcsolatban értek férjükkel.

Első megbízását Pampuskánétól kapta, aki arra kérte, Dobák Antalt ölje meg, mert a felesége nyűgnek tartja, egészsége rossz, gyermeket nemzeni nem tud, és egy fiatalabb béreslegény tetszett meg az asszonynak, így a férje csak „útban van”.  Szinte hihetetlen, hogy a modern LMBTQ-feminista mozgalmak még nem csaptak le az egykori betyárra, aki transznemű férfiként igyekezett segíteni a boldogtalan házasságban élő nőkön.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás