promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívüli ember emlékét őrizi a Bakony leghíresebb kopjafája, mindenki libabőrös lesz hátborzongató története hallatán
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A hírhedt betyár Savanyó Jóska története a mai napig rengeteg embert érdekel.

Ha szereted a kísérteties, egészen hihetetlen történettel bíró helyeket, akkor most van egy hó hírünk, a Bakony lankái között ugyanis van egy legendás fa, amit mindenképp érdemes megtekintened ha egy különleges kalandra vágysz.

Tótvázsonyban található ugyanis az utolsó bakonyi betyár, Savanyó Jóska kopjafája. A betyárnak mondanunk sem kell, már az élete is regénybe illő. Az 1841-ben született Jóska birkalopással kezdte, de hamarosan az ország legkeresettebb betyárja lett, aki bandájával kisnemeseket, gazdag földesurakat, módos gazdákat rabolt ki. S bár a nép egyfelől Robin Hood-i hősnek tartotta őket, a betyárok hírhedtek voltak arról is, hogy megkínozták az áldozataikat.

Története azonban nem csak ezért érdekes a mai napig. Miután ugyanis betyárnak állt Jóska bekalandozta Vas, Veszprém, Zala és Győr vármegyéket. Ezért a róla szóló mondák jelentős része is ebben a régióban keletkezett. Elsősorban kisnemeseket, módos parasztgazdákat, falusi kereskedőket, tehetősebb iparosokat rabolt ki bandájával. Elkövetésükre jellemző volt a különös kegyetlenség, áldozataikat gyakran megverték és megkínozták. Először 1860-ban fogták le, amikor nyolc hónapot töltött a veszprémi fegyházban fegyveres csavargásért. 1872-ben egy sitkei rablás miatt megint letartóztatták, de ekkor a bűnrészességét nem tudták bizonyítani. Másodszor 1875-ben Sümegen egy hónapot töltött börtönben súlyos testi sértés miatt. Ezután egyre merészebb lett és a nagyvázsonyi uradalmi pénztárt vakmerő módon fényes nappal harmadmagával rabolta ki.

Savanyó Jóska fejére végül 1000 forint vérdíjat tűztek ki és sikerült is elkapni őt, 1886-ban pedig életfogytig tartó börtönbüntetést kapott. Egészen 1906-ig raboskodott különböző börtönökben, de püspöki kegyelemmel szabadulhatott Rövid időre még szabómesternek állt, de a reumája egyre rosszabbodott. Az orvosok a lába levágását javasolták. Ő azonban inkább az öngyilkosság mellett döntött, 1907-ben saját kezével vetett véget az életének.

A betyár történetét a mai napig sokszor emlegetik, a szóbeszéd pedig úgy tartja, hogy a Bakony erdeiben, ahol Jóska és társai sokat bujkáltak, állítólag manapság is kísértenek a betyárok. Emlékét mai napig hírhedt kopjafája őrzi, ami egy népszerű kirándulóhelynek is számít, így ha nem félsz a kísértethistóriáktól mindenképp látogass el a helyre!

Savanyó Jóska hírhedt kopjafájáról és történetéről az alábbi videóból még ennél is többet megtudhatsz!

Forrás: Turista Magazin / Wikipédia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás