promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az átlag magyart zavarba hozza a kérdés, te okosabb vagy náluk? Így készül az alkoholmentes sör
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Gondolkoztál már rajta hogy a különbség az alkoholos és a mentes sör készítése között?

Az alkoholmentes sör viszonylag egy új termék a piacon, de a nagyon népszerűsége gyorsan növekszik. A fő különbség az alkoholmentes és az alkoholos sörök között (nem meglepő módon) az alkoholtartalom. Az alkoholmentes sörök nulla vagy nagyon alacsony alkoholtartalmúak (kevesebb, mint 0,5 térfogatszázalék). Az alkoholos sörök alkoholtartalma jellemzően 2% és 12% között mozog. Amennyiben jó minőségű alapanyagokból és megfelelően készítik el, úgy az alkoholmentes sör megkülönböztethetetlen alkoholos megfelelőjétől.

Ebben a cikkben egy olyan kérdéssel foglalkozunk, hogy mégis hogyan készül az alkoholmentes sör?

A hagyományos alkoholos sörhöz hasonlóan az alkoholmentes sört is a négy jól ismert összetevőből készítik: víz, gabona, komló és élesztő. A polcokon található sörök legnagyobb részét a víz teszi ki. A gabonák adják a cukrot, amelyet az élesztő az erjedésnek nevezett folyamat során alkohollá alakít át. A komló biztosítja azt az ismerős keserű ízt és zamatos aromát, amely sok sörrel rendelkezik. A sörfőzdék általában fűszereket és egyéb összetevőket adnak hozzá alkoholmentes sörreceptjük elkészítéséhez, de minden erre a négy alapvető összetevőre támaszkodik.

Az alkoholmentes söröket általában a négy fő módszer egyikével készítik: szabályozott erjesztés, alkoholmentesítés, hígítás vagy szimulált erjesztés. Mind a négy forgatókönyvben a sörfőzők szabványos sör-összetevőket használnak, hogy megőrizzék az ismerős komlós sörízt, alkohol nélkül. A kiválasztott receptúra mellett ezek a különféle megközelítések határozzák meg a főzet kinézetét, illatát és ízét. Az alkoholmentes sör népszerűségének növekedésével sokan arra számítanak, hogy hamarosan új technikák jelennek meg a nedű előállításához.

De mi is ez a négy folyamat?

ELLENŐRZÖTT FERMENTÁCIÓ
Az alkoholmentes sörök előállításának legelterjedtebb módja az ellenőrzött erjesztés. Néha „leállított erjedésnek” is nevezik.  Ez azt jelenti, hogy a sört a hagyományos alkoholos sörökhöz hasonlóan erjesztik, de leállítják az erjedési folyamatot, mielőtt az elérné a normális, alkoholtermelő végét.

Ez úgy történik, hogy a sörlé nem melegszik fel 60 °F-nál magasabb hőmérsékletre, így a folyamat során az élesztő nem termel alkoholt. Az eredmény egy alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes sör.

ALKOHOLMENTESÍTÉS
Az alkoholmentesítés egy olyan folyamat, amely magában foglalja az alkohol eltávolítását az azt tartalmazó folyadékból.

Ennek legáltalánosabb módja az, hogy vizet vagy gőzt adnak a folyadékhoz, és nyomás alatt felforralják. Ez az alkoholt gőz formájában egy kondenzátorba bocsátja, ahol összegyűjtik azt. A maradék folyadékot ezután alkoholmentes sörként értékesítik.

Az első olyan márkák közül, amelyek alkoholmentes sört főztek, sokan ezt a módszert alkalmazták. Az Anheuser-Busch a tilalom idején elkezdte lefőzni a hagyományos sör alkoholát, hogy alkoholmentes sörként árulja. Később az olyan cégek, mint a Texas Select, ugyanezt a módszert alkalmazták az amerikai stílusú sör értékesítésére olyan helyeken, ahol illegális az alkohol.

Manapság az olyan vállalatok, mint az ABV Technology, sokkal kifinomultabb módszereket alkalmaznak a mentes sör előállítására normál sörből.

HÍGÍTÁS
A hígítás során a kész sörhöz vizet adnak , ami vízzel hígítva csökkenti az alkoholtartalmat. A hozzáadott víz mennyisége attól függ, hogy mennyi alkoholt tartalmaz az eredeti főzet, de általában 10% körül van. Ez azt jelenti, hogy ha a sör ABV (térfogatban kifejezett alkohol) 5%, akkor 10% vízzel hígítva az ABV 4%-ra csökken. Ez történhet az erjedés előtt vagy után.

SZIMULÁLT FERMENTÁCIÓ
Bizonyos helyzetekben a sörfőzők teljesen el akarják kerülni a cukrok erjesztését. A szimulált fermentációs módszerrel sörfőzéskor kihagyják az erjesztési folyamatot, és hozzávalókat, valamint enzimeket adnak hozzá, hogy ugyanazt a hatást próbálják elérni.

Egyébként ma már számtalan bolt foglalkozik azzal, hogy a saját otthonodban is elkészíthesd az ízletes finomságot. Kiváló ajándék, hosszútávon spórolás, nem utolsó sorban pedig jó móka és hobbinak sem utolsó:

Forrás: nabeerclub.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás