promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Átlag magyar vagy? Egyetlen szám elárulja a választ erre a kérdésre
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az európai emberek átlagos testmagassága a világ számos térségéhez képest viszonylag magasnak számít. Ez talán kicsit árnyalja azt a képet, miszerint a magyarok európai összevetésben inkább alacsonyak.

Meglepő térkép készült az Európaiakról. A Rotterdami székhelyű loveofphotography oldal az Európai országokat rangsorolta, négy kategória szerint. Az első kategóriába azok az országok kerültek, ahol a felnőtt férfiak átlagmagassága 183 cm, a másodikba a 180 cm fölöttiek, a harmadikba a 177 cm fölöttiek, míg a negyedikbe a 177 cm alattiak kerültek.

Ha testmérettel kapcsolatos statisztikákról van szó, akkor általában úgy cikkeznek a magyar férfiakról, mint akik átlag fölötti szerszámmal rendelkeznek, ennek fényében különösen meglepő, hogy ami a testmagasságunkat illeti, abban már csak sereghajtók vagyunk. De ez is csak azt bizonyítja, hogy a kettő között nincs semmilyen összefüggés, de egyébként se adjunk sokat az ilyen statisztikáknak. A hölgyek számára valójában sokadlagos szempont egy férfi magassága.

Néhány ország férfi lakosságának magasságát mi is leellenőriztük a wikipédia oldalán, és ez alapján az adatok bizony helytállóak. A lovephotography ennek ellenére valamiért időközben törölte a térképet, és mi is csak Maps on the Web oldalán bukkantunk rá. Ha hinni lehet a térképnek, akkor a portugálokkal, a máltaiakkal, a bolgárokkal, a törökökkel, és a moldvaiakkal együtt mi vagyunk a legalacsonyabb nép, míg az északi és a szláv népek magasabbak. Meglepő, de a legmagasabbak is a balkáni országok közül kerülnek ki, ha nem számoljuk a nagyon magasnak számító hollandokat.

Az európai emberek átlagos testmagassága a világ számos térségéhez képest viszonylag magasnak számít. Az átlagos testmagasság egy nemzetnél sok tényezőtől függ, és az életkörülményektől, az étkezéstől, a genetikai tényezőktől és a történelmi hátterektől is nagyban függ. Az alábbiakban bemutatunk néhány okot, ami befolyásolja az európai emberek átlagosan magas testmagasságát:

  • Táplálkozás: Az európai országokban elterjedt a táplálkozási kultúra, amely magában foglalja a gazdag fehérjeforrásokat, tejtermékeket és gabonatermékeket. Az egészséges étrend hozzájárul a testmagasság növekedéséhez.

  • Egészségügyi ellátás: Az európai országokban széles körű egészségügyi ellátás és gyermekgondozás áll rendelkezésre, amely elősegíti a gyermekek egészséges fejlődését.

  • Genetika: Az európai emberek között találhatóak olyan genetikai tényezők, amelyek hajlamosítanak a magasabb testmagasságra.

  • Életmód: Az egészséges életmód, például a rendszeres testmozgás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás visszaszorítása is hozzájárul az átlagos testmagasság növekedéséhez.

Az átlagos testmagasság Magyarországon általában körülbelül 175 cm körül mozog a férfiaknál és 163 cm körül a nőknél.

Ezen adatok változhatnak az idő múlásával és a generációk között, mivel a táplálkozás, az életmód és más tényezők változnak. Az, hogy a magyarok alacsonyabbak, valószínűleg inkább genetikai adottság, mivel a posztszovjet-blokkban az általános egészségi index alapvetően alacsonyabb, mint nyugaton, így semmi se indokolná, hogy alacsonyabbak legyünk például a szerb vagy román szomszédainknál. Az átlagos testmagasság tehát csak egy mutató, és nem minden esetben tükrözi az emberek egészségi állapotát vagy életminőségét, ez sok más tényezőtől is függ.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás