promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin elárulta ígért-e területet Magyarországnak, a külügyi szóvivő Bident szellemidézőnek nevezte
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Putyin járt már Kárpátalján, ahol rengeteg magyar szót hallott.

Tucker Carlson amerikai sztárriporter meglehetősen megosztó személyiségnek számít: konzervatív oldalról sokan nagyra tartják, a liberálisok nem különösebben kedvelik. Nagy vihart kavart a hír, amikor kiderült, hogy Moszkvába utazik, méghozzá azért, hogy interjút készítsen Vlagyimir Putyinnal.

Állítása szerint az amerikaiak nincsenek megfelelően tájékoztatva az oroszországi helyzetről, túlságosan egyoldalú a narratíva, ezen szeretett volna az interjúval változtatni. A beszélgetést az X-en és a saját oldalán is közzétette.

Putyin szemmel láthatólag nem vette félvállról az interjút: hosszas történelmi, filozofáló bevezetővel kezdett, Batu kán idejéig visszamenve, levéltári dokumentumokkal alátámasztva állításait. Ukrajnával természetesen külön is foglalkozott: ismét leszögezte, hogy az ukrán államszervezetnek nincs etnikai alapja: maga az "ukrán" szó is annyit jelent, hogy a határvidéken élők, és az ukránokat ellengyelesedett oroszokként határozta meg.

Az interjú számunkra legérdekesebb része az, amikor hazánkkal foglalkozik, Magyarország ugyanis külön meg lett említve. Nem meglepő módon a kárpátaljai területek sorsa volt a kérdés, Tucker Carlson megkérdezte Vlagyimir Putyint, hogy ajánlott-e fel területeket Orbán Viktornak Ukrajnából, amire Putyin határozott nemmel felelt - bár azt némi mosollyal hozzátette, hogy azt el tudja képzelni, hogy az ott élők örülnének, ha visszakerülnének Magyarországhoz.

Putyin azt is megjegyezte, hogy amikor a szovjet időkben Kárpátalján járt, sok embert hallott oroszul és magyarul beszélni, ukránul viszont senkit. A háború végét firtató kérdésre elárulta, hogy ha a nyugat abbahagyja a fegyverküldést, akkor körülbelül két hétig tart még a konfliktus, az amerikai vezetésről pedig megjegyezte, hogy valójában nem a megválasztott vezetők irányítanak, hanem a titkosszolgálatok és a háttéremberek.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, a kérdésre, hogy miért Vlagyimir Putyinnal interjúzok Carlson, így válaszolt: 

"Joe Biden a napokban azt mondta, hogy 2021-ben még beszélt Helmut Kohl volt német kancellárral. Ez érdekes, mert ő 2017-ben már meghalt. Teljesen érthető, hogy egy újságíró egy normális elnökkel akar beszélgetni, és nem egy ilyen szellemidézővel."

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás