promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az új maláj király még a brit királyi családon is túltesz furcsaságban, Európában elfogadhatatlan lenne hobbija
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Családi történetei roppantul izgalmas és eseménydús múltról tanúskodnak.

Az uralkodókkal, királyokkal kapcsolatban az embereknek olyan érzése van, mintha fent említettek egy eltűnt kor őrzői lennének, és nagyot nem is tévednek. Európában, ahol még megmaradt a monarchisztikus államforma, mindenhol alkotmányos monarchia van - valódi hatalmat nem gyakorol az uralkodó, a törvénykezés a parlament kezében van (kivételt képez a Vatikán, ami teokratikus abszolút monarchia, élén a pápával, jelenleg Ferenccel: a pápára még a kánonjog sem vonatkozik, abszolút uralkodó, akár több felesége is lehet).

Legismertebb a brit királyi család, akik viselt dolgairól többet cikkeznek, mint az világ összes többi királyi családjáról együtt véve - de ez nem jelenti azt, hogy más uralkodócsaládoknál ne zajlana az élet.

Ázsiában vannak olyan országok, ahol az uralkodónak van tényleges hatalmi jogköre is, gondoljunk csak az arab olaj-monarchiákra. Malajzia egy egészen sajátos királyság: az országban kilenc uralkodó dinasztia van, akik maguk közül választanak királyt (hasonlóan az egykori német-római választófejedelmekhez), akinek "megbízatása" öt évre szól, miközben az országban parlamentáris demokrácia van, miniszterelnökkel és pártokkal.

A királynak ennek ellenére van hatalma, a most megválasztott Szultan Iszkandar (akinek a neve január 31 óta Yang Di-Pertuan Agong) viszont már világossá tette, hogy öt éves uralkodása alatt nem szándékszik a báb-király szerepét betölteni. Szavainak ad némi nyomatékot, ha eláruljuk, hogy az új király Malajzia egyik leggazdagabb embere, aki például saját magánhadsereggel is rendelkezik.

A királyt igazi playboy-királynak tartják: imád motorozni, és óriási luxusautó-gyűjteménnyel is rendelkezik. Talán a gyűjtemény egyik legérdekesebb történetű darabja a családi jó baráttól, Adolf Hitlertől kapott - még a jelenlegi király dédapjának adományozta az egykori Führer, akivel kifejezetten szoros viszonyt ápoltak. 

A király vagyonát számszerűsíteni próbálók körülbelül 5,7 milliárd dolláros összeget kalkulálnak, a rengeteg ingóság miatt az azonban valószínűleg jóval nagyobb szám - egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy minden malájhoz hasonlóan neki is meg kell élnie valamiből, és egyébként teljesen átlátható módon csinálja minden üzletét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás