promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az átlag magyar azonnal felsül, ha erre rákérdeznek: mégis hogyan lesz a lovon a patkó?
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem csak a pestiek, de a vidékiek is hallgatnak, ha erre kell válaszolni, te tudod?

Szokták mondani, hogy a magyar lovas nemzet, még a személyi igazolványunkon is van ló - ennek ellenére biztosak vagyunk benne, hogy a lakosságnak (a városinak különösen) nem túl nagy százaléka ért a lovakhoz, az meg, hogy megpatkolni nem sokan tudják, egészen bizonyos.

Az alábbi videót TikTokon fedeztük fel, és teljesen lenyűgözte szerkesztőségünket a bonyolult, durvának tűnő, de minden jel szerint fájdalommentes művelet, ami nagymértékben hozzájárul a lovak egészségének fenntartásához. A művelet durvának tűnik, de a ló patája kemény szaruréteg, idegvégződések nélkül - az állatnak nem fáj.

A lópatkolás folyamata magában foglalja a ló körmeinek, vagyis patáinak vágását, formázását, valamint a patkó rögzítését a patákra. A megfelelő patkolás nagymértékben hozzájárul a ló mozgékonyságához, kényelméhez és teljesítményéhez.

A lópatkolás menete általában az alábbi lépésekből áll:

  1. Előkészületek: A lópatkolás előtt fontos, hogy a ló nyugodt és engedékeny legyen. A ló tulajdonosa és az állatorvos mindent megtesznek, hogy a ló patkolásához minél nyugodtabb körülmények között  foghassanak hozzá.
  2. Paták ellenőrzése és tisztítása: A lópatkolás megkezdése előtt az első lépés általában a paták alapos ellenőrzése és tisztítása. A ló patáinak alapos megvizsgálása lehetővé teszi az esetleges sérülések, fertőzések vagy egyéb problémák azonosítását, amelyekre a patkolás során fokozott figyelmet kell fordítani.
  3. Patavágás és formázás: A következő lépésben a ló patáit vágják és formázzák. A patavágás során a túl hosszú vagy kiegyensúlyozatlan patákat levágják, hogy megfelelő hosszúságúak és egyenletesek legyenek. A paták formázása lehetővé teszi a megfelelő alak és egyensúly elérését, amely segít a ló kényelmében és mozgékonyságában.
  4. Patkó kiválasztása és formázása: Miután a paták megfelelően vannak levágva és formázva, a lópatkolás során kiválasztják és formázzák a megfelelő méretű és típusú patkót. A patkók kiválasztása a ló méretének, tevékenységének és a terhelésének megfelelően történik. A patkókat gyakran hagyományosan kovácsolják, hogy megfelelően illeszkedjenek a ló patáihoz.
  5. Patkó rögzítése: A patkókat a patákra rögzítik speciális szögek és szögek segítségével. A patkókat általában a patához kovácsolt szegekkel vagy speciális ragasztókkal rögzítik. A patkó rögzítése során fontos, hogy megfelelően illeszkedjen a patához, és megfelelően legyen beállítva, hogy segítse a ló járását és kényelmét.
  6. Utolsó ellenőrzés és befejezés: Miután a patkók fel vannak helyezve és rögzítve, az utolsó lépés az egész folyamat ellenőrzése és az esetleges korrekciók elvégzése. A lópatkolás befejezésekor a paták újraellenőrzése és tisztítása is ajánlott, hogy biztosítsák a patkolás minőségét és a ló kényelmét.

Összességében a lópatkolás egy olyan folyamat, amelyet körültekintően kell elvégezni annak érdekében, hogy a ló lába egészséges maradjon, kontár munkát itt tilos.végezni, A megfelelő patkolás hozzájárul ahhoz, hogy a ló a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa, és az állat egészségének megőrzésében is hatalmas szerepe van - az biztos, hogy aki ért hozzá, annak még jó darabig nem kell attól tartania, hogy elveszi a munkáját a mesterséges intelligencia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás