promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orbán Viktor nem ismerte fel a saját embereit, felvételen a miniszterelnök bakiparádéja
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Senki se tévedhetetlen, tartja a mondás. Ez alól úgy tűnik, még a miniszterelnök sem kivétel, de Orbán Viktor beleállt a dologba.

Politikusként nem csak arra kell figyelned, hogy milyen döntéseket hozol a közügyekben, hanem mivel bármikor leváltható is vagy, a népszerűségedet is folyamatosan mérned, illetve alakítanod kell. Ez a modern politikacsinálás része, foglalkozni kell az imázzsal is, nem csak a törvényekkel és a diplomáciával.

Ez pedig bizony nem könnyű feladat, még a közepesen ismert politikusok is gyakran szakemberek segítségét veszik igénybe, egy miniszterelnök esetében pedig ma már szinte elképzelhetetlen, hogy ne egy egész stáb dolgozzon a minél megnyerőbb arculaton. Orbán Viktor sem kivétel, sőt.

Bármennyire is lelketlennek hangzik, de ebben a mediatizált térben, amiben élünk, sok esetben még a politikus is termékként működik, amit bizony el kell adni. A 90-es évekből még a mai napig visszacseng Wermer András kampányguru híres tételmondata, miszerint

a politikát épp úgy kell eladni, mint a mosóport.

Ezzel a tétellel persze lehet vitatkozni, és sokan meg is teszik, nekünk sem tisztünk ítéletet hozni a kérdésben. Az viszont bizonyos, hogy a ma ehhez kapcsolódóan egy új jelenség is megjelent, ez pedig az ún. mémesítés. Az internet korában gyakran maguk a politikusok (illetve a mögöttük dolgozó kommunikációs stábok) vállalkoznak rá, hogy olyan humoros tartalmakat is eljuttassanak a szavazókhoz, amiknek nincs különösebb politikai vetülete. Ahogy azt egy korábbi írásunkban mi is említettük, ez egy igencsak ingoványos terep, van mikor jól sül el, de van mikor kontraproduktív.

Orbán Viktor TikTok csatornája egyértelműen inkább azt célozza meg, hogy jókat lehessen rajta mosolyogni, sőt, valószínűleg még a miniszterelnökkel nem szimpatizáló követők, felhasználók is meg-megmosolyognak egy-egy posztot, amik inkább az emberről szólnak, mintsem a politikáról.

A miniszterelnöknek egyik igazán könnyedre sikerült videójában például a saját minisztereit kellett volna felismernie a gyerekkori fotóik alapján, ami bizony nem könnyű feladat. Nem is sikerült mindenkit felismerni, Orbán Balázs vagy Szijjártó Péter ugyan könnyen felismerhető, de ez korántsem mondható el minden miniszterről. Lássuk, hogy vizsgázott a kormányfő:

Ha mindenki jól számolt, ez bizony 6/11. A nindzsakormányos videóval ellentétben azonban most nem özönlöttek a kommentek, helyettük csak egy focidrukkar kíváncsiskodott, hogy Fradi vagy Újpest? Aki járatos a politikában, az valószínűleg tudja a választ, mint ahogy azt is, hogy miért nem lenne ildomos megválaszolni a kérdést. Egy másik kommentelő mindenesetre a miniszterelnök helyett is válaszolt: csak a Fradi!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás