promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szerkesztőnk első kézből cáfolta meg az álmokkal kapcsolatos legnagyobb kamut: itt a bizonyíték, hogy a pszichológia téved
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Valóban nem létezik mobiltelefon az álmainkban? Makacsul tartja magát az elképzelés, most a saját bőrömön tapasztaltam, hogy hatalmas lufi az egész elmélet.

Kevés olyan ember van a földön, aki nem álmodik. Bár létezik ilyen pszichológiai "kórkép", mégis nehezen diagnosztizálható: hiszen az álmaink nagy részére nem emlékszünk és nem is mindegyik jár agyilag mérhető aktivitással. Az álmoknak (mint azt nyilván tudjuk) sok különböző fajtája van: van az úgynevezett éberálom, mikor a külvilág történéseit az agyunk már felfogja, mi azonban még nem tértünk teljesen magunkhoz és beleszövődnek az álmainkba az éppen valós időben történő jelenségek. Ezek igen vicces helyzeteket tudnak okozni: volt már, hogy kihagytam emiatt találkozót. mert úgy emlékeztem, hogy lemondtam, de haragudtam már barátnőmre is, mert úgy emlékeztem, hogy felhívott és nem épp kedves szavakat intézett hozzám.

Vannak azok az álmok, amikor annyira mélyen alszunk, hogy felébredve még csak azt sem tudjuk megmondani, hogy egyáltalán álmodtunk-e valamit. Általánosan él az a teória, hogy minden éjszaka vannak álmaink, de a fentebb említett ok miatt a nagy részére nem emlékszünk.

Szintén általános jelenség az, hogy míg ébredés után néhány másodperccel még emlékszünk minden részletre, utána szinte az egész álom kiesik az agyunkból és foszlányokra is alig tudunk visszaemlékezni. És vannak azok az álmok, amikre még napokkal később is tűpontosan emlékszünk, mert annyira a hatása alá vont, hogy képtelenség elfelejteni.

Ez történt velem a mai éjszaka: több szempontból is igen különlegeset álmodtam. Kezdjük azzal, hogy egy igazi rémálomról volt szó, minden aspektusában. Voltak benne megvadult állatok, transzba esett emberek, zombik, skorpiók és bogarak és az exem (talán mind közül a legijesztőbb), mindez pedig egy egészen összeszedett horrorfilmhez hasonló szálon futott végig.

Nem is fejtegetném tovább az álmok fajtáit, ami miatt billentyűzetet ragadtam, az az álmom egyik konkrét jelenete. Fentebb belinkeltem egyik korábbi cikkemet, melyben arról írok, hogy van egy hétköznapi tárgy, amellyel az ember szinte soha nem álmodik, sőt, egyesek kijelentették, hogy valamilyen ördögi anomális miatt lehetetlen, hogy telefont láss az álmodban. Ez a teória az egész világon nagyon elterjedt és megosztja az embereket. Van aki elismerte, hogy ezt az egyszerű hétköznapi tárgyat még sosem látta álmában, másoknak homályosak voltak etéren az emlékei és csak igen kevesen mondták azt, hogy már mobiloztak álmukban.

Nos, jelentem: lehetséges telefonnal álmodni. Az álmomban egy igen baljós hangulatú tájon néha furcsa ember valamiféle kántálás közepette átkokat szórt rám, angol nyelven. Tudni kell, hogy nem erősségem sajnos az idegen nyelven való szövegértés, vagy megszólalás és úgy tűnik, hogy ez alvás közben sincsen másképp, ugyanis elővettem a zsebemből a mobiltelefont, megnyitottam a Google fordítót, begépeltem a szöveget és voálá. Egyébként azt mondték, hogy figyelnek és nagy bajban vagyok. Az események további menetét tekintve igazuk volt. Lényen a lényeg, elsőkézből tudom megcáfolni a fenti elméletet, szóval igenis, álmodhatunk a telefonunkkal.

Amennyiben még többet szeretnél megtudni a rémálmokról, akkor a lenti videót neked ajánlom, amiben sok érdekes és izgalmas részlet hangzik el ezzel kapcsolatban:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás