promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy hétköznapi tárgy amivel sohasem álmodsz: vírusként terjedt el a teória és két táborra szakította az embereket
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztően érdekes belegondolni, te álmodtál már ezzel az egyszerű dologgal?

Az ártatlan kérdést az X-en tette fel egy felhasználó és egy számára igen furcsa jelenségről érdeklődött, melyre megdöbbentő mennyiségű válasz érkezett, tehát sok embert megmozgatott a kérdésfeltevése. Azt állította, hogy ő még sohasem látott álmában mobiltelefont és szerette volna kideríteni, hogy ez mással is így van-e, vagy esetleg lehet valami oka, amiért az ő álmaiban ez a teljesen hétköznapi eszköz, ami valószínűleg karnyújtásnyira álmában is, mégsem szerepel.

A vírusos tweetben ez állt: "Hogy lehet, hogy 2023-at írunk, és még senki nem talált kielégítő magyarázatot arra, hogy miért nem jelenik meg soha a mobiltelefon az álmainkban, ha napi 12 órán keresztül használjuk?".

Az embereket zavarba hozta a kérdés, mivel többeknek hűha élmény volt és arról számoltak be, hogy eddig ezen sosem gondolkoztak, de valóban: egy esetet sem tudnának felidézni, amikor álmukban mobilt használtak volna. 

A közösségi médiában megoszlanak a vélemények arról, hogy megjelenik-e a telefonjuk az álmaikban, illetve, hogy ezzel sikeresen befolyásolhatják-e a narratívát. A Science Directben megjelent tanulmány szerint az álmok tartalma eltér a férfiak és a nők között. Utóbbiak álmaiban nagyobb valószínűséggel szerepel több beszélgetés, míg előbbiek álmaiban inkább a fizikai aktivitás jelenik meg.
Annak ellenére, hogy a kutatók úgy vélik, hogy az embereknek minden éjjel több álmuk is van, azt állítják, hogy az álomképek akár 95 százaléka is elveszik az ébredés után. Valószínűleg veled is gyakran megesett már, hogy ébredéskor a fejedben volt az emlék, majd mire elmesélted volna akár két perccel később, már semmi sem rémlett. A legtöbb álomra még ennél is kevesebb ideig emlékszünk és az ébredésnél teljesen törlődik a fejünkből, gyakran csak benyomásokat hagyva maga után.

Így, míg sokan elfelejtik, hogy egy telefon szerepelt az álmaikban, sok X-felhasználó (korábban Twitter) vitatja, hogy valóban használtak-e valaha is egyet Álomföldén. A Times of India szerint a kutatók felfedezték, hogy a felnőtt nők minimális, 3,5 százaléka álmodik mobiltelefonról. A férfiaknál ez az arány még alacsonyabb, mindössze 2,6 százalék.

Annak ellenére, hogy a statisztikák azt állítják, hogy egyesek valóban látják és használják alvás közben a mobilkészüléküket, a közösségi médiában jelenleg arról folyik a vita, hogy ez tény vagy csak odaképzelik azt az álmukba ébredés után.

Egy felhasználó, aki úgy véli, hogy megcáfolta az elméletet, ezt írta: "Azt álmodtam, hogy sms-t küldtem, mert le akartam mondani egy találkozót, majd felébredtem, és azt hittem, hogy ez a valóság, így valójában nem mondtam le időben. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a mobiltelefonok határozottan megjelennek az álmokban".

Egy másik felhasználó viccesen közelített és azt írta:

"Ti tényleg mindannyian előveszitek a telefonotokat álmokban? Csak én vagyok az egyetlen, aki mobil nélkül próbálja megmenteni a régi matektanárát az óceánból?

"Tényleg nem látják az emberek álmukban a telefonjukat, vagy csak nem emlékeznek rá? Mert én látom és használom a telefonomat az álmaimban. Nem használom aktívan, általában nem egy olyan dolog, ami előreviszi a cselekményt, de ott van" - válaszolta egy másik.

Máshol egy X-felhasználó spekulált: "Oké, van egy elméletem; a fiatalabbak valóban álmodnak a telefonokról. A húgomnak (16 éves) vannak telefonokról szóló álmai. De az idősebbeknek miért nem? Amikor a felnőttek fiatalok voltak és a legaktívabbak az elme kreativitásában, nem voltak telefonok, amiket álmukban elképzelhettek volna. "De a fiatalabb generációnak már akkor is volt telefonja, amikor az elméjük a legalkotóbb volt, így a telefonok az álmaikban elképzelt dolgok részévé váltak. Ez nem tényszerű, így nem tudom bizonyítani ezt az elméletet, de a fejemben értelmet nyert."

"Miért nem látunk telefonokat az álmainkban? Nyilván ti nem vagytok olyan krónikusan online, mint én, úgy tűnik. Az agyam csak egy iPhone-t tud elképzelni. Becsukom a szemem és iPhone-t látok" - válaszolta egy másik.

Egy hatodik azt mondta: "Érdekes... Szó szerint soha nem álmodtam semmi elektronikusat: telefonokat, tévéket, laptopokat stb. Soha."

Én személy szerint a telefonnal álmodók sorát erősítem és a találkozó lemondásáról szóló elbeszélés velem is megtörtént, majdnem ugyanígy, mindenesetre a rengeteg válasz és a megosztó vélemények alapján ez egy olyan téma, amiről érdemes beszélni.

Na és te? Álmodtál valaha a telefonodról, vagy a nem még soha emberek táborát erősíted?

Forrás: ladbible.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás