promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Boldog rettegés, azaz a horror pszichológiája – Miért szeretünk félni és miért nézünk horrorfilmeket?
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hamarosan itt van a horror hónapja. Míg egyeseket teljesen kiráz a hideg a véres félelemtől, vannak olyanok, akik szinte függőik ezeknek a filmeknek, témáknak. De vajon mi húzódik a rettegés vágya mögött?

Addig is próbáljuk megfejteni, hogy vajon mi a pszichológiai oka, hogy ennyire népszerűek a horrorfilmek.

Az ősi félelmet több kategória is megtestesíti csak különböző eszközökkel, legyen szó thrillerről, pszicho filmekről vagy klasszikus horrorról. Aki romantikus filmeket néz, a pozitív érzéseket kívánja viszont látni a filmvásznon. A szeretet, egység, összetartozás a vonz minket ebben a műfajban. De mi az ami vonzalmat okoz a horrorfilmek irányába?

Miért akarna bárki is önmagának pszichés stressznek kitenni? Érzelmi megterhelés lehet élvezetes vagy szórakoztató?

Egy kutató szerint az agyunk még nem vette fel a ritmust a gyors technikai fejlődéssel és úgy reagálunk a fiktív horrorisztikus eseményekre, mintha a szemünk előtt játszódna a valóságban. Pulzusunk felgyorsul, adrenalin tölti el a testünket, csökken a fájdalomérzet és felfokozódnak az érzékszervek. Az adrenalinfüggők, extrémsportolók hasonló érzéseket élnek meg, ez az embertípus kedveli a horrorfilmeket.

Az ősembert a félelemérzet tartotta életben, hogy felkészüljön a rá leselkedő veszélyekre. Napjaink tudósai szerint az esetenként unalmas életünket biztonságos félelemmel akarjuk izgalmassá tenni. Függőség is kialakulhat, ezt adrenalinfüggőségnek nevezzük, ami folytonos izgalompótlásra sarkal minket.

Az adrenalinfüggők, amikor pótolják a vágyott adrenalin mennyiséget egy másik világban érzik magukat, felgyorsul a gondolkodásuk és lelassul az idő, ezután pedig a függőkhöz mérten újra és újra megtesznek mindent, hogy újra átéljék az érzést.

Az biztos, október hónapja a horrorfilmeké, amennyiben te is vágysz egy kis biztonságos félelemre, bőven adódik lehetőséged ebben hónapban rettegni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás