promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A budapesti havibérletek tényleg olcsóbbak, mint Bécsben vagy Pozsonyban? Ezerszer többet tudunk spórolni, mint a szomszédban
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Csökken a budapesti havi bérletek ára, de még így is Európa legdrágábbja marad? 

Jó hírt kaptak a hét elején a budapestiek, ugyanis a BKK három mesés dologgal is előállt. Az egyik az, hogy a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén, a Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet március 1-től a BKK járatain is elfogadják- erről állapodott meg hétfőn Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere és Lázár János építési és közlekedési miniszter a főpolgármesteri hivatal hétfői tájékoztatása szerint.

Arról is beszámoltak, hogy továbbra is érvényes lesz a főváros egész területe mellett a HÉV-eken, a "kék Volánbuszokon" és a MÁV kijelölt vonatain, továbbá 10 év után, március 1-től ismét csökken a Budapest-bérlet ára. Eddig egy bérlet ára 9500 forintba kerül, márciustól azonban 8950 forintba fog kerülni. Ebből a szempontból a diákok járnak jól, nekik 3450 forintba kerül havonta a bérlet Budapesten.

Most mindenki örül az alacsonyabb áraknak, de máshol vajon mi a helyzet? Lehetséges, hogy a szomszédos országokban sokkal kedvezőbb a tömegközlekedés ára? 

Bécsben például a havi bérlet 51 euróba kerül, ha ezt átszámítjuk, körülbelül 19026 forintra jön ki. Ez bizony igencsak drága a mi budapesti bérletünkhöz képest. Prágában teljesen más a helyzet: ahhoz, hogy hosszú távú jegyet tudj vásárolni, ahhoz még egy bérletkérő lapot is ki kell tölteni, amihez útlevés is szükséges. Ezután lehet csak megvenni a havi bérletet, amely átszámítva 8266 forintba kerül. 

Bukarestben a következő árakkal lehet találkozni: a 10 utazásos jegy, 20 lei, tehát 1411 forint, a napi jegy 8 lei, átszámítva 564,4 forint. A havi felnőtt bérlet 70 lei azaz 4938 forintba került, tehát jóval olcsóbbak a magyar áraknál. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy ezek a jegyek/bérletek a BKK-éval ellentétben csak a metróra jogosítanak. Hogy még egy negyedik várost említsünk, Pozsonyban egy 7 napos bérlet 4476 forint a mostani árfolyamon átszámítva, a 30 napos pedig 11192 forintba kerül. Ha összevetjük ezeket az árakat, akkor Budapestet árban Bécs és Pozsony előzi meg. 

 

Forrás: MTI, növekedes.hu, közlekedes.org, vienna.info, prague.fm

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás