promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Te tudod kicsoda a Rézfxszú bagoly? A magyar mondavilág leghíresebb alakja innen kapta a nevét
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Gyerekkorunk rettegett réméről most lehull a lepel.

Minden nemzetnek megvannak a maga rémmeséi, mitológiai lényei, ijesztő, sötétben, ágy alatt lapuló szörnyei. Mumus, vasorrú bába, rézfxszú bagoly, csak hogy néhányat említsünk, amiről már biztosan hallottatok. De tudjuk-e kik ezek és honnan jöttek? Mi a céljuk, honnan kapták a nevüket? Ennek jártunk most utána.

A rézfxszú bagollyal igen gyakran riogatták a dédik és nagyik a fiatalabb generációt. Amennyiben a csemete nem megfelelően, netalán tán rosszul is viselkedett, akkor ez a vicces nevű, ám valahogy mégis félelmet keltő lény eljön érte és elviszi magával, vagy ami még furább "megreszeli". Feltételezhetően ez arra utal, hogy a csőrével megcsipkedi, megneveli.

Már korábbi forrásokban is fellelhető volt ez a megnevezés, totemállatként jellemezték, de volt, ahol sámánokat segítő táltosmadárként írják le a titokzatos lényt. Ennél kevésbé drámai az a megközelítés, ahol pedig a Vasorrú bába párjaként emlegetik.

A vasorrú bába is egy nagyanyáink által gyakran emlegetett fogalom volt, melyet kiskorunkban nehéz volt hová tenni, de most sem pontosan tudjuk, ki is ez a nőszemély. A hiedelem szerint ők végezték (a szülések levezetése mellett) a magzatok elvételét is. Az eszköz, mellyel végrehajtották a szörnyű műveletet a vasorr. A nem igazán gyerekeknek való történetekben a bába szörnyű dolgokat tesz a babákkal (például vízben megfőzi őket), ezen tettei pedig mind szimbolikus jelentésűek: veszélyes a kicsikre, de a még nem születettekre is.

Amennyiben a rézfxszú bagoly valóban a férfi párja, akkor ő a férfit, az orvost jelentheti a történetben és a rézfxsz megnevezés pedig az általa használt egyik műszert jelképezheti, mellyel szintén a gyerekeknek árt.

A magyar mese és mondavilág hihetetlenül színes és generációk óta gyűrűzik be a társadalmunkba. Nem szabad hagyni, hogy ezek a csodálatos múlttal rendelkező népi hiedelmek feledésbe merüljenek. Ennek egyik ékes példája a Magyar népmesék, amely még a 21. század gyermekeinek és felnőtteinek is remek szórakozást tud nyújtani, időtálló mondanivalójával és ma is érvényes tanulságaival:

Forrás: igazino.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás