promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vilmos herceg szakít a hagyományokkal, ahogy trónra kerül, óriási felháborodás kerekedhet a modern szemléletű leendő uralkodó nézeteiből
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

III. Károly szeret a Bibliából olvasni, Vilmos inkább Batmanre és Deadpoolra szavaz. De vannak ennél égetőbb különbségek is a király és a leendő trónörökös között egy frissen megjelent önéletrajzi kötet szerint.

Az Egyesült Királyságban a napokban jelent meg Robert Hardman királyi életrajzíró legújabb könyve, ami az III. Károly trónra lépésének nehézségeire fókuszál. A 'Charles III: New King. New Court. The Inside Story' címet viselő kötet egyik érdekes megállapítása azonban nem annyira a királyról, mint inkább a trónörökösről szól, akitől arra lehet számítani, hogy a tradíciók jelentős részét maga mögött szeretné majd hagyni.

Hardman lényegében sorra vette az uralkodó és a trónörökös közti legnagyobb különbségeket, amiből a jövőben még komoly feszültségek is származhatnak.

A szerző hangsúlyozza, hogy míg III. Károly hajlamos szakértői testületekkel körbevenni magát, addig Vilmos herceg inkább gyakorlatias és nem keresi az efféle társaságot. Vilmos herceg más értékrendet képvisel, például nem törekszik több ingatlan megszerzésére, ellentétben édesapjával, akinek még Romániában Wales-ban és Skóciában is vannak ingatlanjai. Vilmos herceg elégedett a windsori otthonukkal.

Bár Vilmos édesapja után a Wales hercege címet viseli - szakítva a hagyományokkal - nem tanulta meg a nyelvet, és az ünnepélyes beiktatására sem került sor. Vilmos csak nevében viseli Wales tartományt, egyébiránt viszont nem kötődik hozzá, még a walesi farmot sem tervezi használni, aminek jelenleg a tulajdonosa.

Ennél talán még érdekesebb momentum, hogy amíg Károly szeret olvasni, addig Vilmos inkább az szuperhősfilmekért lelkesedik, példának okáért Batmanért és Deadpoolért.

Ennél érzékletesebben talán nem is lehet bemutatni, hogy mennyire más korban nőtt fel apa és fia. El tudnánk például képzelni III. Károlyt, ahogy világhírű popénekesekkel osztozik egy színpadon, és dalra fakad? Vilmossal ez is megtörtént már, évekkel ezelőtt Taylor Swift és Bon Jovi szegődött mellé a színpadon:

Vilmos nem osztja édesapja spirituális nézeteit sem, és kevésbé elkötelezett az anglikán egyház iránt. Ebből automatikusan következik, hogy a trónörökösnek más elképzelései vannak a koronázásról is, kifejezve igényét egy rövidebb, kevésbé vallásközpontú eseményre.

Emellett a könyv mégis rámutat apa és fia szoros kapcsolatára, amely különösen azóta vett pozitív fordulatot, hogy Vilmos herceg részt vesz a Cornwall Hercegség és a királyi birtokok irányításában, így testközelből is megtapasztalja, milyen kötelezettségekkel, lemondásokkal és felelősséggel jár az uralkodás. 

Vilmos herceg azóta sokkal többre értékeli apja elkötelezettségét a királyi ügyek iránt is. Másfelől a trónörökös nézetei a könyv szerzője szerint mégis közelebb állnak Fülöp herceghez (II. Erzsébet férje), mint III. Károlyhoz, különösen a mezőgazdálkodásról alkotott véleményük terén. 

A könyv szerint Vilmos hercegnek nagy szerepe lesz abban is, hogy felnevelje a következő trónörököst, György herceget, ami ugyancsak érdekes kihívásokat tartogat, hiszen a világ most még gyorsabban változik, mint a 80-as 90-es években, mikor Vilmos szocializálódott. Vilmos szuperhősrajongása is meglehetősen új elem egy olyan régi tradíciókkal rendelkező uralkodóház életében, mint amilyen a Windsor-házé, de képzeljük el, hogy a következő generáció már TikTok videókon köszönti az alattvalókat.

Forrás: Index

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás