promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ady Endre sötét oldaláról Azahriah rántotta le a leplet, nyomasztó titkok árnyékolták be költőóriásunk életét
Borítókép:  Youtube
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ady Endre egész életét meghatározták függőségei.

Kétségkívül a mai napig az egyik legnagyobb költőnknek számít, a 20. század elejének meghatározó irodalmi egyéniségének, Ady Endrének azonban nem egy szörnyű függőséggel kellett megküzdenie rövid élete során. A Nyugat első korszakának legfontosabb alkotója, aki az 1906-ban megjelent Új versek című kötetével útjára is indította a 20. század legfontosabb irodalmi folyóiratát, nem csak nőügyeiről volt híres a korszakban, de a közvélemény azt is tudta róla, hogy súlyos alkoholfüggőséggel küzd. Ez azonban még nem volt minden.

Ady Endre ugyanis bár az első kötete megjelenése után azonnal az egyik legnépszerűbb költővé vált, a személyisége folyamatosan megosztotta a közvéleményt. A költő titkairól pedig még 2020-ban nem más, mint a mai zenei szféra állócsillaga Azahriah rántotta le a leplet még egy 2020-as Youtube-videójában, akkor még Paulstreet néven.

Mint az a videóból kiderült, Adyról fénykorában sokan azt gondolták, hogy évtizedekkel a kora előtt jár, sőt voltak akik a kultúra rombolójaként tartották számon. Az azonban biztos, hogy Ady minden esetben téma volt, ez pedig egyáltalán nem véletlen.

A költő élete igen érdekesen alakult, gyerekkorában a szülei ugyanis azt akarták, hogy bíró legyen, ezért jelentkezett is a Debreceni Egyetemre, ahol jogot tanult, ám utálta a tanulást, így az órákra járás helyett inkább ivott és verseket írt. Ady már egész fiatalkorában komoly barátságot kötött az alkohollal, s miután abbahagyta az egyetemet, Nagyváradra szegődött újságírónak, édesapja pedig soha nem tudta neki megbocsátani, hogy abbahagyta az iskolát.

Ady esetében azonban még ennél is érdekesebb a Lédával, azaz Brüll Adéllal folytatott szenvedélyes, ám nagyon szélsőséges kapcsolata. Szerelmük azért is érdekes, mert Léda végig férjnél volt a költővel folytatott kapcsolata során, Diósy Ödön azonban ahelyett, hogy rossz szemmel nézte volna egyenesen támogatta is a kapcsolatukat.

A költő egész életét az irodalomnak és a művészetének szentelte, ám vajnyi kevés önkontrollal rendelkezett. Dohányzás, masszív alkoholizmus, gyógyszerezés, depresszió valamit a prostituáltakban lelt örömök jellemezték életét.

S, hogy mi írja le legjobban Ady jellemét és titkait, az az Azahriah által bemutatott Zsolt Béla nevű újságírótól származó idézet:

Pillanatok alatt elfogja Adyt a kábítószerek rabjának fékezhetetlen szomjúsága, s ez a szomjúság végül eszelős követelődzésben robban ki, majd reprodukálhatatlan szidalmakban. Mi szótlanul lesütjük szemünket, Csinszka zöld szemében rémület, szégyen, részvét, tanácstalanság. Egy darabig állja a rekedt és durva szavak záporát, aztán feláll és lassan elindul a Kőrös völgyére, a kolozsvári vasútra nyíló terasz felé.

Ady életének végét is végül ez a hajthatatlan örömhajszolása okozta, miután a korszak egyik elterjedt nemibetegségébe a szifiliszbe halt bele. Egyik legnagyobb költőnk 1919. január 27-én hunyta le örökre a szemét, mindössze 42 éves korában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás