promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mindened oda lehet, ha erre kattintottál a Facebookon, az elmúlt napok legnépszerűbb játéka veszélybe sodor
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ellophatják az adataidat, ha a Facebookon kipróbáltad ezt az ártalmatlannak tűnő képmontázst.

A Facebookon az elmúlt időben nagyon népszerű lett egy alkalmazás, amely az Al képalkotó segítségével csinál rólunk fotókat, montázsokat. Napok óta biztosan mindenkit találkozott már ezzel a megkreált képekkel, a legtöbb ember vagy kipróbálta vagy látta már valamelyik ismerősénél.

A ’My Puzzle’ nevű játékot egyszerűen ki lehet próbálni, egészen pontosan úgy lehet,  hogy elkérik a közösségi oldal felhasználóinak neveti, profilképeit, a messenger azonosítóit és a nyelvi beállításait is. Pár perc alatt pedig kész is a megalkotott fotó. 

Egyetlen baj van a játékkal, méghozzá az, hogy rengeteg intő jel utal arra, hogy valójában egyáltalán nem biztonságos, ha használjuk. 

A játékhoz kapcsolódó weboldalon sehol nem lehet megtalálni, hogy valójában mi a cég neve, hová van bejegyezve. De ha valaki rákeres a Novalab Games névre, semmit sem lehet találni. Kubatovics Áron teljesen utánajárt a dolgoknak és egy Facebook-bejegyzésben azt is megosztotta, hogy nincs egy arc (CEO) a cég weboldalán, azt sem lehet tudni, hogy kik fejlesztik, nincs egy a csapat, nincs felelős. Ráadásul azt is leírta, hogy a domain címet 2023. november 21-én jegyezte be, méghozzá a kínai DNSPod nevű domain regisztrátor.

Ezeknek a Facebookon megjelenő alkalmazásoknak valójában az a célja, hogy jó sokan rákattintsanak és így a lehető legtöbb embertől kicsikarjanak adatokat. Így ugyanis hozzájutnak a képünkhöz, a valódi nevünkhöz és még ahhoz is, hogy melyik országból valók vagyunk. Ezáltal a csalók egy hatalmas adatbázist tudnak felépíteni, a személyes adatokkal pedig bármilyen profilt képesek létrehozni, persze percek alatt. 

Emiatt pedig mindig érdemes figyelni arra, hogy ilyenfajta játékokra ne kattintsunk rá, akkor se, ha teljesen ártalmatlanoknak tűnnek. Hatalmas veszélynek tehetjük ki magunkat, ennyit pedig egyetlen mesterséges intelligencia által kreált fotó sem ér. 

 

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás