promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nővé akarta operáltatni magát a híres római császár és szüzeket rontott meg: rengeteg nő életét tette tönkre korának legbotrányosabb uralkodója
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez bizony kimaradt a történelemtankönyvekből.

Marcus Aurelius Antoninus Augustus neve valószínűleg csak a legfanatikusabb történelem-rajongóknak cseng ismerősen. Marcus Aureliust, a sztoikus filozófia egyik atyját sokan ismerik, ám szóban forgó névrokona egészen más dolgok miatt került nemrégiben a figyelem központjába.

Marcus Aurelius Antoninus Augustus választott uralkodói nevéből, a Heliogabalus-ból arra következtethetünk, hogy valamiféle köze lehetett a Naphoz. 

A császár pályafutását papként kezdte, méghozzá a mai Szíriai területén, a sémita főisten egyik manifesztációjának, El-Agabalnak a papjaként - vonzó megjelenése különösen alkalmassá tette őt a szertartások levezénylésére. El-Abagal istenség neve lett Heliogabal-ra görögösítve, majd később Heliogabalussá latinosítva.

De hogy mostanában miért került be ismét a hírekbe egy 2000 évvel ezelőtt élt, mára szinte majdnem elfeledett római császár? Egy angliai múzeum ugyanis úgy döntött, hogy ezentúl a "she" névmással, vagyis az E/3 női alakjával fog hivatkozni az egykori császárra.

Heliogabalus meglehetősen szeszélyes személyiség volt - trónra kerülésénél is bábáskodó anyja minden erővel azon volt, hogy feleséget találjon neki. Sorra hordták elé a legelőkelőbb római családok lányait, és a fiatal császár meg is házasodott - rövid időn belül 5-ször, 5-ször el is vált, és még egy érinthetetlen Vesta-szüzet is maga mellé választott. Ennek ellenére nehéz volt nem észrevenni, hogy a fiatal császár érdeklődése teljesen a férfiak felé orientálódik.

A császár azonban nem homoszexuálisnak vallotta magát, hanem egyenesen nőként hivatkozott magára. Gyakran járt parókában, sminkben, és állítólag egy férfit is elvett, Ierokliszt, ami után saját magára Ieroklisz férjeként hivatkozott, kijelentette magáról, hogy ne hívják úrnak mert egy hölgy - és óriási összegeket lett volna hajlandó fizetni orvosoknak azért, hogy műtét segítségével kialakítsanak egy vaginát a testében.

A múzeum igazgatója szerint csak tiszteletben tartják a császárt, hogy a női névmással hivatkoznak rá. Kíváncsiak leszünk, hogy vajon a múzeum a saját magukra istenként hivatkozó egykori uralkodók esetében milyen névmás használatát fogja megfelelőnek tartani.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás