promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ősi egyiptomi szimbólumot találtak egy azték templomnál, a magyarázattól le fog esni az állad
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ősi kultúrák közelebb állhatnak egymáshoz, mint gondolnánk.

Richard Cassaro New York-i születésű, Madridban élő történész. Kutatási területe a hivatalos történelemszemlélet által mostohán kezelt terület: a különböző nagy hatású ősi civilizációk közti összefüggéséket kutatja, egyfajta közös, magasrendű őst feltételezve.

Egyik ilyen kutatásában az egyiptomi és a prekolumbián magaskultúrák által használt szimbólumok összefüggéseit kutatta, és megdöbbentő eredményekre jutott.

Az ős-egyiptomi civilizáció fénykora már nagyon-nagyon régen, több ezer évvel ezelőtt volt, de egyes szimbólumai még ma is jól ismertek, ilyen például az egykori egyiptomiak által használt élet-kereszt, az ankh.

Az "ankh" egy ősi egyiptomi szimbólum, mely az élet és az örök élet jelképe. Általában egy kereszt formájú szimbólum, melynek felső része hurokba hajlik. 

Az ankh jelentése mély és sokrétű. Az egyiptomi mitológiában az élet, a halál és az újjászületés egyetemes szimbóluma volt. Az istenek gyakran tartották kezükben az ankhot, mint az élet forrásának szimbólumát. Az emberek gyakran viselték azkhot amulettként, hogy védelmet és szerencsét hozzanak az életükbe, emellett a teremtés és az isteni rend szimbóluma is lehetett az egyiptomiak szemében. A kereszt alakja a földi és az isteni dimenziók egyesítését jelképezte:

Egészen hihetetlennek tűnik, de az ankh szimbólum használatára Cassaro rengeteg példát talált az óceán másik oldalán, Közép- és Dél-Amerikai azték templomokban.

Az azték civilizáció rengeteg párhuzamot mutat az egyiptomival: ugyanúgy építettek piramisokat, ugyanúgy használták az asztrológiát, és mindkét kultúra központi eleme volt a halálra való felkészülés, a halottakkal elvégzendő rituálék - és bizony mind a ketten használtak egy kereszt alakú szimbólumot az élet és az életen túli dimenziók összekapcsolódását kifejezendő, és az azték kereszt kísérteties hasonlóságot mutat az egyiptomi ankh-al.

Bár az aztékok által használt szimbólum szintén egy T-kereszt az ankhoz hasonlóan, és egyik egykori városuk főterén, ama Mexikóban található Calixtlahuaca-ban egy óriási, kőből készült épület is látható, ami viszont teljesen megegyezik az egyiptomi ankh-al, hurokkal a tetején:

Hogy az igazság mi, az eltelt évezredek miatt valószínűleg soha nem fogjuk 100%-ig kideríteni, de az ilyen elméletek talán még is bizonyíthatják, hogy a nagy őskori civilizációk mind egy közös magasrendű ősre vezethetőek vissza.

forrás: Richard Cassaro

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás