promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vámpíreszközök szívják el észrevétlenül a pénzedet, jobb ha ezeket minél előbb megszünteted!
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Úgynevezett "vámpíreszközök" meríthetik le a bankszámládat, ha nem figyelsz eléggé.

Egy neves összehasonlító szakértő elemzése szerint az úgynevezett rejtett "vámpíreszközök energiafogyasztásának csaknem egynegyedét tehetik ki jelentősen megnövelve a rezsiszámlánkat a hónap végén. Ha készenléti állapotban hagyjuk ezeket a készülékeket, akkor is merítik az áramot, ha egyáltalán nem is használjuk őket.

A brit szakértő, Helen Rolph szerint a legegyszerűbb módja annak, hogy csökkentsük energiafelhasználásunkat és pénzt takarítsunk meg az, hogyha egész egyszerűen megszüntetjük ezeket a készülékeket. Ehhez segítségképpen végeztek is egy kutatást, majd összeállítottak egy listát, amely segít az embereknek azonosítani az energiavámpír készüléket.

A lista pedig a következő:

1. Játékkonzol

Az üzemeltetési költségek mellett sok pénzbe kerülhet a háztartásoknak, ha egy játékkonzolt egész évre készenlétben hagynak. A modern játékkonzolok sokkal erősebbek, mint régen, vagyis sokkal több energiát fogyasztanak, mert készenléti módban is csatlakoznak az internethez.

2. Asztali számítógép

Mivel az emberek gyakrabban dolgoznak otthonról, és a nap nagy részében számítógépet használnak, ha már nem használjuk a gépet mindenképpen kapcsoljuk ki, ne hagyjuk készenlétben. 

3. Laptop

A szakértők kifejtették, hogy az asztali gépekkel szemben a laptopokban az a jó, hogy amint elegendő töltést kapnak, azonnal kihúzhatjuk a konnektorból, ahelyett, hogy egész nap fogyasztanák az áramot.

Megjegyzendő, hogy a laptopok akkor is fogyasztanak áramot, ha teljesen fel vannak töltve és ki vannak kapcsolva, ami felesleges energiát bocsát ki, és talán az a legjobb, ha teljesen kihúzza a konnektorból, különösen egyik napról a másikra 

- hangsúlyozták a szakemberek.

4. Okos hangszórók

A szakértők szerint az okos hangszórók óránként 3 kWh áramot fogyasztanak készenléti módban. Az emberek általában csak napi néhány órát használnak okos hangszórókat, de ha ezek egy éven keresztül csatlakoztatva és készenléti állapotban vannak, akár többezer forintot is hozzáadhatnak a villanyszámlához.

5. Mosogatógép

A mosogatógépek óránként ugyanannyi készenléti energiát használnak fel, mint az okos hangszórók, éves költségük pedig szintén többezer forintra rúg. A szakemberek szerint a mosogatógépeket is érdemes teljesen áramtalanítani éjszakára, mert ezzel is jelentős összeget spórolhatunk a rezsin.

6. Mosógép

Míg egy készenléti üzemmódban lévő mosógép óránként átszámítva kevesebb, mint pár forintba kerül, ez az év során növekedhet. A szakemberek szerint ugyanannyi pénzből napi nyolc órában egy egész éven át két darab 3 wattos LED izzót üzemeltethetnének a háztartások.

7. Mikrohullámú sütő

Sok háztartás folyamatosan bekapcsolva hagyja a mikrohullámú sütőt, még akkor is, ha naponta csak néhány percig használja. Ez pedig szintén leszívhatja a bankszámlánkat a hó végén.

8. TV

Egy TV éves készenléti költsége nagyjából 3000 forint, de ez még drágább, ha van mellé set-top box.

A tévék már most is az egyik legenergiaéhesebb készülékek, ezért a költségek csökkentése érdekében feltétlenül kapcsoljuk ki ha nem használjuk őket

- figyelmeztetnek a szakértők.

9. Nyomtató

A nyomtatókat általában nem használjuk napi szinten, mégis a legtöbb sokáig készenléti állapotban marad. A teljes kikapcsolással azonban ezeken is rengeteget spórolhatunk.

10. Szárítógép

A szakemberek végül megjegyezték, hogy a szárítógép az egyik legnagyobb energiafogyasztású készülék és csakúgy, mint a mosógépeknél, a szárítógépek készenlétben hagyása is további többezer forinttal növelheti az éves számlánkat.

(Express)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás