promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egyik napról a másikra lett rózsaszínű az ismert tó vize, fejüket vakarva állnak a tudósok a sosem tapasztalt jelenség előtt
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyik napról a másikra történt a sokkoló változás.

Elképesztő felvétel járta be az internetet, amit nem máshol, mint a mesés szigeten, Hawaii-n készítettek. A Hawaii szigetek az Egyesült Államokhoz tartoznak, annak 50. állama. Az amerikai kontinenstől azonban meglehetősen távol fekszik, gyakorlatilag a polinéz-szigetvilág tagja.
Fantasztikus időjárása és gyönyörű, pálmafás tengerpartjai miatt évente kikapcsolódni vágyó turisták milliói keresik fel, de ugyanilyen népszerű a szörfözni vágyók és a kutató vulkanológusok körében is.
A szigetcsoport 8 szigetből áll, ebből a legnagyobbnak neve Hawaii. A Maui nevű szigeten döbbenetes természeti jelenséget videóztak: az egyik legnagyobb tó vize rózsaszínűvé változott.

A szakértők először október 30-án figyeltek fel a jelenségre, miszerint a szigeten található Kealia Pond nevű tó vize elkezdett elszíneződni.  A helyi egyetem kutatói azonnal elkezdtek mintákat venni a vízből, és bár egyelőre nem találták mérgezésnek nyomát, még azt kérik a helyi lakosoktól, hogy a tóba ne menjenek be, halat ne fogyasszanak belőle és háziállatokat se itassanak belőle.
Hogy a jelenség hátterében mi állhat, még nem tudják 100%-os bizonysággal kijelenti a kutatók. A tó színének elváltozásának okaként legvalószínűbbnek egy algafaj elszaporodását tartják.

Méréseik alapján a tó mostani sótartalma közel 70 ezrelék, ami így kétszeresen haladja meg a környező óceán vízének sótartalmát, így ideális körülményeket biztosít egy bizonyos egysejtű, a Halobecteium számára a nagymértékű elszaporodáshoz, ez okozhatja a tó színváltását.
A turistákat valószínűleg túlzottan nem fogja a közlemény elrettenteni, mivel az bizonyosnak tűnik, hogy a tó vize nem mérgező: az Instagram korában pedig vétek lenne kihagyni egy frissen rózsaszínné vált tavat - és ha már ott vannak be lehet ugrani a Hawaii királyi palotába is, ami az Egyesült Államok egyetlen királyi rezidenciája.

A szokatlan jelenségről a híradások is beszámoltak, akit érdekel, az ebben a videóban tudhat meg többet a jelenségről és láthat felvételeket a tóról is:

Forrás: nypost.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás