promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az egyik legjobbat gyártjuk belőle a világon mégsem veszik: brutálisan visszaesett a kereslet a hungarikum termék iránt
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Érthetetlen, hogyan csappant meg ennyire az érdeklődés, pedig az egyik legjobbat gyártjuk a világon.

Magyarország mezőgazdasági szempontból mindig is igen kedvező feltételekkel rendelkezett, rengeteg hazai termékünk világszínvonalú minőséget üt meg. Az éghajlatunk is kifejezetten sok zöldség és gyümölcs gyártásához ideális, általában minden évben van néhány termény, amiből rekordmennyiséget sikerül leszüretelni. Rengeteg termék frissen kerül a boltok polcaira, vagy egyenesen a piacra, de az sem ritka, hogy egy termelő vendéglátóipari helyekkel szerződik le és egyből odaszállítják az árut. Van, amit pedig további feldolgozásra szánnak és késztermékként tudjuk majd megvásárolni.

Az egyik ilyen igen népszerű, közkedvelt és messze földön híres hungarikumunk nem más, mint a magyar bor. Rengeteg borvidékkel büszkélkedhet hazánk, hatalmas kultúrája van nálunk a borfogyasztásnak. Nincs elfogadott konszenzus abban, hogy melyik tájegység bora a legjobb, de a sok kisebb termelő mellet ezek a legnagyobb borvidékeink: Tokaj, Villány, Etyek-budai, Badacsony és végül Eger.

Ezeken a tájegységeken igen komolyan veszik a termelést és a borexportot is leginkább ezekről a helyekről bonyolítják le. Eddig igen jelentős volt a külföldi vásárlás, idén azonban aggasztó számok érkeztek a piacról.

A belföldi eladások idén is remekül alakultak, a bor hektoliterenkénti termelői értékesítési ára átlagosan 14 százalékkal nőtt, így egy hekloliter bor jelenleg 29,5 ezer forintba kerül.

Az exportra szánt borok esetében 2 százalékos áremelkedés történt tavalyhoz képest, viszont ennél is nagyobb probléma miatt fájhat a borászok feje. A külföldi vásárlások a tavalyihoz képest 10 százalékkal csökkentek, tehát ennyivel kevesebb bort exportáltak ki az országból, ami nagy visszaesésnek számít, az okát pedig maximum csak találgatni lehet.

Forrás: vg.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás