promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szép csendben megdrágult a magyarok egyik nemzeti étele, őrült drága lesz az ünnepi lakoma
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az infláció immár az élet minden területén érezteti a hatását, amely természetesen nem kímélte sem a konyhai alapanyagokat, sem a különleges, ünnepi finomságokat, mint a libahús.

Libasült nélkül pedig nem az igazi a Márton-nap – írja cikkében a HelloVidék. Megjegyzik, hogy az elmúlt néhány évben újra dívik, hogy a szezonnak megfelelően étkezünk, amely valaha még a természet körforgása miatt alapvető volt. Ősszel több almát, szőlőt és tököt eszünk, szilvalekvárt főzünk, és ez az az időszak, amikor a kacsa- és a libahús is kelendőbb. Lehetséges azonban, hogy most már ez a jelenség is történelemmé válik?

Novemberben jön el ugyanis Márton-nap, amely kimondottan a kacsa és a liba szezonja, azonban a helyzet az, hogy sosem volt még ilyen drága a hús a boltok polcain. Érvényes ez a rikábban fogyasztott kacsa- és libamájra is. 

A cikkben ugyanis azt írják, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)  adatai alapján az élő liba ára átlagosan 6-8000 forint darabonként, hízott liba esetében az ár meghaladhatja a 10 000 forintot. Hozzáteszik, hogy

a KSH a vágóliba esetében 67,4 százalékos áremelkedést mért augusztusban.

A megtisztított egész hízott liba ára kilogrammonként 2500-3000 forinttól indul, viszont évek óta trend, hogy az értékes májat külön kell megvásárolni. A libamell kilónkénti ára 4500 és 6000 körül mozog kilogrammonként, a libacomb ára nagyjából 4500 forint kilogrammonként, azonban akár a hatezer forintos kilós árat is megközelítheti, főleg Márton-nap közeledtével, pontosan úgy, ahogy húsvétkor a birkahús és a sonka ára magasabb. A különbség annyi, hogy ilyenkor a liba ára emelkedik meg. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás