promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Karantént idéző idők: teljesen eltűnhet ez a népszerű termék a polcokról
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha lesz is, valószínűleg aranyáron adják majd.

Sokan örülnek neki, hogy bár lassan október vége van, mégis egy szál kiskabátban lehet az utcán sétálgatni, csodálatos napsütésben. Azonban a kellemes nyárutó sok esetben probléma is lehet: az éghajlatváltozás negatív hatásait is hamarosan magunkon fogjuk érezni. Tökéletes példa erre, hogy az egyik legnépszerűbb élelmiszer termesztésében is komoly problémát jelent.

Bár sokan azt hinnék, hogy minél melegebb, annál jobb az idő, azonban ez nem igaz: több növénynek nem a kifejezetten elhúzódó nyár az ideális a megfelelő fejlődéshez.

Most a kakaótermesztők kerültek igen nagy bajba, ez pedig a boltok polcain is érezhető változást fog hozni: vagy nehezen beszerezhető lesz a termék, vagy pedig olyan borsos árat fognak elkérni érte, ami nekünk már nem érné meg, esetleg a kettő együtt jelentkezik majd.

A termesztésre szánt területek nagysága jelentősen csökkenhet, a fő ok pedig az El-Nino hatás, mely a Csendes-óceáni térség keleti és középső részén jelentkező vízfelszíni hőmérséklet emelkedését jelenti.

A Nemzetközi Kakaószervezet (merthogy létezik ilyen) szerint a termény háromnegyed részét Afrika adja, azonban Brazília és Ecuador, valamint a csendes-óceáni térség sem elhanyagolható export szempontjából.

A legkellemetlenebb helyzetbe Elefántcsontpart került, mivel a globális felmelegedés miatt az eddigi területeket nem lehet rendeltetésszerűen használni, magasabban fekvő területekre kellene átültetni a termőföldeket, ami nem kevés plusz energiával járna, így sokan egyszerűen abbahagyják a kakaóbab termesztését. A termelési nehézségek mellett a kiviteli árak emelkedése is gondot okoz majd a terménynél, de ennek az áremelkedéséről nagyságáról egyelőre tippelni sem tudnak.

Indonézia szintén bajba került: 50 százalékkal csökkent az idei termés mennyisége, ez pedig akár 666 dollár veszteséget is jelenthet hektáronként, ami az egész országot érinti.

Egyelőre az itthoni boltokban nem tűnt fel a változás, hosszútávon azonban egy ilyen finomság elkészítésének az ára akár több ezer forintra is rúghat:

Forrás: agroinform.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás