promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szennyezett kutak és ivóvízhiány, Magyarországon is érezni lehetett a szlovákiai földrengést
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szlovákiát ötös erősségű földrengés rázta meg, az Újszó értesülései szerint a károk helyrehozása lassan halad, gondot okoz a szennyezett ivóvíz.

Fokozatosan haladnak előre a felújítási munkálatok Szlovákiában, miután október 9-én ötös erősségű földrengés rázta meg az országot, aminek hatását Magyarországon, Lengyelországban és Ukrajnában is érezni lehetett.. Az érintett járás vezetője szerint összesen 62 épületet kell felújítani, míg 16 épületet teljes egészében le kell bontani.

Emellett ivóvízproblémákkal is szembesülnek a helyi lakosok, mivel a földrengés megrongálta az érintett települések kútjainak jelentős részét, amik szennyezetté váltak.

Mi okozta a földrengést, vannek-e halálos áldozatok?

Az Android Earthquake Alerts System a szlovákiai földrengést 5 erősségűnek értékelte, az országban különösen Homonna városát érintették rosszul a rengések. A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium röviden megmagyarázta a földrengés okát, ezek szerint

az Afrikai Kőzetlemez folyamatosan északi irányba mozog, és ütközik a stabil Európai Táblával, ami feszültségfelhalmozódást okoz.

A szlovák belügyminisztérium jelentése szerint a földrengés nem vezetett halálos áldozatokhoz, és nincs hír sérültekről sem. Viszont számos épület és lakóház megrongálódott a Varannói, Homonnai és Sztropkói járásokban.

HOL Jelent problémát az ivóvíz?

Az Újszó információi szerint jelenleg Gyapáron (Dapalovce), Felsőtokajon (Tokajík), Lakácson (Lukácovce) és Zemplénpálhegyen (Pakostov) fertőzött a kúti víz.

A károk helyreállítása jelenleg elég lassan halad, az Eperjesi Járási Hivatal vezetője, Peter Harvan elárulta, hogy összesen 62 épületet kell felújítani, míg 16 épületet teljes egészében le kell bontani a földrengés miatt.

Emellett vízügyi problémáik is vannak, és a higiénikusok segítségét kérték az ügyben. Az elkövetkező hétfőn mintát vesznek azokból a kutakból, amelyekből a lakosok ivóvizet nyernek.

Via Index

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás