promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Franciaország elárulta Putyint, irdatlan bosszúra számíthatnak
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az összeesküvés-elméleteknek se szeri se száma Putyinnal kapcsolatban, de lehet, hogy ez a mostani nem alaptalan?

Aggasztó videó tűnt fel az Instagramon, Vlagyimir Putyin orosz elnök hadviselésének kevésbé látványos oldalát ismerhetjük meg benne. A legfelsőbb szinteken Franciaország és Oroszország kapcsolata Nagy Péter nyugatosodási kísérleteitől kezdve mindig is pezsgőek voltak, a két európai meghatározó hatalom vezetői mindig is tartották egymással a kapcsolatot, a második világháborúban (noha Franciaország meglehetősen hamar kapitulált a németek előtt) is ugyanazon szövetségi rendszerben harcoltak.

A mostani ukrán-orosz háború azonban könnyen alááshatja a kapcsolatokat, és a diplomáciai szinteken meglévő ellenséges nyilatkozatok akár durvább következményekhez is vezethetnek a való életben.

A videó alapján Franciaország az orosz invázió megindítása előtt azt sugallta Puytinnak, hogy nem fog közbeavatkozni (mint ahogy a Nyugat tette 1956-ban a magyar forradalom esetében, amikor biztosították az akkori Szovjetuniót, hogy nem avatkoznak közbe). Azonban a háború kitörése után Franciaország egyértelműen az Amerikai Egyesült Államok és így a NATO által támogatott Ukrajna mellett foglalt állást. Putyin nem szereti az árulást, de nyílt háborúskodásba nem kezdett Franciaország ellen (erre nem is lenne sok esélye, hiszen Franciaország NATO tag, és földrajzilag is lehetetlen lenne háborút viselni ellenük anélkül, hogy előbb ne kellene átmasírozni fél Európán). Ehelyett a francia gazdaságot vette célba, méghozzá az afrikai kontinensen.

Afrika nagy része a történelem során francia gyarmat volt, és a befolyás a gyarmatbirodalom megszüntetése és az országok függetlenné válása után sem szűnt meg. A francia gazdaság sikerének a mai napig kulcsa az Afrikában, baráti kormányoktól, piaci ár alatt, euróban vásárolt nyersanyag, amit Franciaországban dolgoznak fel, majd adják el a jelentős haszonnal a késztermékké feldolgozott árut.
Ennek a modellnek a működéséhez elengedhetetlen, hogy az országok kormányai franciabarátok legyenek, de Putyin pontosan ilyen irányban támad: egy puccsal már sikerült megdönteni a nigeri elnök hatalmát, és a hatalmas afrikai ország élére egy oroszbarát elnököt állítani. A Közép Afrikai Köztársaság elnöki őrsége szintén lecserélődött, mára kizrólag orosz származású személyekből áll.
Ha Putyin terve sikerrel jár, és Franciaország elveszti befolyását Afrikában, így nem tud olcsó nyersanyaghoz jutni, pár év alatt elszegényedhet. Így Európa egyik vezető katonai és gazdasági hatalmának vinne be végzetes csapást az orosz elnök, jelentősen gyengítve ezzel a nyugati katonai szövetséget.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás