promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes titok derült ki nemzetünk kedvenc sportolóiról: teljesen másképp működik az agyuk mint az átlagembereknek
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Megvizsgálták az agyukat és megdöbbentő következtetésre jutottak.

Mióta Szoboszlai Dominik a Liverpoolhoz igazolt, azóta a magyar embereket még az átlagosnál is jobban érdekli a foci és minden, ami azzal kapcsolatos. Így van ezzel néhány tudós is, akik egészen szokatlan dolgot vizsgáltak a sportolók agyában, egészen pontosan a kapusokéban.

A sikeres kapus a labdarúgásban vagy a futballban nemcsak az ugrás és az elkapás képességét igényli, hanem azt is, hogy gyorsabban hozzon döntéseket, mint más sportolók, nem is beszélve a az átlagemberekről. Egy tanulmányból most először derül ki, hogy a kapusok mindenki mástól eltérően látják a világot, és másképp dolgozzák fel a kapott információkat.

"A többi futballistától eltérően a kapusoknak ezernyi nagyon gyors döntést kell meghozniuk korlátozott vagy hiányos érzékszervi információ alapján" - mondta Michael Quinn, a Dublin City University munkatársa közleményében.  

"Ez arra engedett következtetni, hogy a kapusok fokozott képességgel rendelkeznek a különböző érzékszervekből származó információk kombinálására, és ezt a hipotézist az eredményeink megerősítették."

Quinn és kollégái 60 résztvevővel megvizsgáltatták, hogy a hangjelzésekkel egybeeső fényvillanásokra reagáljanak, és mondják meg, hogy egy vagy két villanás volt-e. Húsz résztvevő profi kapus volt, húszan más pozícióban futballoztak, a többiek pedig hasonló korú nem játékosok voltak. Minél közelebb voltak a hangok a villanáshoz, annál valószínűbb volt, hogy az emberek azt mondták, hogy kettőt láttak, ami azt jelzi, hogy a látás és a hang integrálódott.
A kapusok azonban feltűnően eltértek a másik két kategóriától. Ők csak akkor keverték össze a hangokat a látással, amikor a kettő rendkívül közel esett egymáshoz, míg a többi kategóriában a kutatók által "szélesebb időbeli kötődési ablaknak" nevezett jelenséggel találkoztak. A különbségek drámaiak voltak: míg a nem labdarúgók és a szélsőjátékosok eredményei hasonlóak voltak, a hangoknak háromszor közelebb kellett lenniük a látványhoz ahhoz, hogy a kapusok eltévesszék a választ.

A kapusok nyilvánvalóan jobban elkülönítik a különböző típusú érzékszervi inputokat, ami lehetővé teszi számukra, hogy a fontos dolgokra koncentráljanak, amikor egy zajos stadionban rohamozó játékosokkal szembesülnek. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy hatékonyabban dolgozzák fel a zavaros bemeneteket, és hatékonyabban becsülik meg az események időzítését. 

"Azt gyanítjuk, hogy ezek a különbségek a kapus pozíció sajátos jellegéből erednek, amely a kapusok gyors döntések meghozatalának képességét helyezi előtérbe, gyakran részleges vagy hiányos érzékszervi információk alapján" - írják a szerzők.

Amellett, hogy a kapusoknak ki kell szűrniük a tömegzajokat, az olyan hangok, mint például a csizma és a labda találkozása alapján döntenek arról, hogy mit tegyenek, különösen akkor, ha a kilátásuk is zavarva van. Mivel azonban a hangok lassabban terjednek, mint a fény, ezek a zajok késleltetve érik el őket, ami annál jelentősebbé válhat, minél messzebbre történik a rúgás. A szerzők úgy gondolják, hogy úgy tanultak meg bánni a két bemeneti inger kölcsönhatásával, ahogyan azt kevesen teszik.

A kutatók elismerték, hogy nem tudják, hogy a képesség pusztán az agy egész életen át tartó játék során történő újrahuzalozásából származik-e, vagy - ahogy a vezető szerző, Dr. David McGovern fogalmazott - "Lehet, hogy a multiszenzoros feldolgozásban mutatkozó különbségek egy veleszületett, természetes képességet tükröznek, amely a fiatal játékosokat a kapusposztra vonzza?".

Quinn háttere szokatlan perspektívát kínál a kapusok és más labdarúgók közötti különbségekre. Édesapja, Niall Quinn egy időben a legtöbb gólt szerzett ír rekordot tartotta, de Michael profi kapus lett, mielőtt pszichológiát tanult volna.

"Bár világszerte sok futballistának és szurkolónak ismerős lehet az a gondolat, hogy a kapusok egyszerűen "mások", mint mi, ez a tanulmány lehet az első alkalom, hogy tudományos bizonyítékkal tudjuk alátámasztani ezt az állítást" - mondta McGovern. 

A csapat további kutatásokat szeretne végezni azzal kapcsolatban, hogy a védekezés vagy a támadás játéka vajon finomabb különbségeket eredményez-e a játékosok mentális feldolgozásában. Az is kérdés, hogy hol lehet ezeket a képességeket a legjobban alkalmazni, ha eljön az idő, hogy a kapusok visszavonuljanak.

Forrás: iflscience.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás