promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Feláldoznál 1 embert, hogy 5-öt megments? Döbbenetes eredménye van a pszichológiai kísérletnek
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A híres gondolatkísérletben azt a morális kérdést teszik fel, hogy feltudnál-e áldozni egy embert, hogy megments másik ötöt? 

A jogi egyetemek egyik kedvenc gondolatkísérlete a villamosdilemma. A pszichológiai tesztet Philippa Foot brit filozófus találta ki, azonban egy régi városi legenda szerint a történet valódi, amikor is egy hídkezelőnek kellett választania egy személyszállító vonat és a négyéves kisfia között.

De nézzük is, hogy miről van szó:

A villamosdilemma szerint, egy vonat száguld egy 5 fős család felé, akik a sínekhez vannak kötözve. Lehetőséged van a hídváltóval elterelni egy másik sínre a vonatot, azonban oda is van kötve egy ember.

Tehát vagy döntesz és váltasz, ezáltal megölsz egy embert, vagy nem teszel semmit, ezáltal 5 ember halálát okozva.

A filozófusokat már régóta foglalkoztatja a válasz, amire az eddigi tesztek alapján 90%-a az embereknek váltana még akkor is, ha ezáltal szándékosan valaki halálát okozzák. Ennek az a magyarázata, hogy a többség azt vizsgálja ilyenkor, hogy a két rossz közül melyikkel okoz kevesebb „bajt”, melyik döntés tűnik kevésbé rossznak. Már nem csak elméletben végzik a villamosdilemma kísérletét, de már virtuális valóság környezetben is tesztelik, hogy vajon, ha fizikailag van egy kar, amit meg kell húzni, hogy eltérítsük a vonatot, akkor is ez az eredmény születik-e?

A válasz az, hogy így is az emberek 90%-a váltana.

A kísérletet egy filozófus tovább bonyolította vizsgálva, hogy hogyan reagál rá az „átlag” ember. A következő változatban egy hídon állunk, ahol a vonat szintén robog 5 ember felé akik a sínen sétálnak. Előttünk áll egy ember, akit nem ismerünk és kövér. A vonat elé löknénk- e az ismeretlen kövér ember, hogy megmentsünk 5 másik életet?

Egy másik változatban, ahol ugyanez az alapfelállás, annyit módosítottak, hogy a kövér emberről egyértelműen tudjuk, hogy ő felel a vonat elszabadulásáért. Vajon így hezitálnánk -e, hogy vonat elé lökjük?

Dr. Kevin Dutton, a Cambridge-i Egyetem pszichológusa megvizsgálta, hogyan hat ez a morális dilemma a normális emberekre és a pszichopatákra?

A mentálisan egészséges emberek hezitáltak, mielőtt cselekedtek és később rosszul érezték magukat, még, ha döntésükkel meg is mentettek 5 embert. Míg egy érzelmek nélküli pszichopata gondolkodás nélkül lökte volna le a kövér embert, és még csak lelkifurdalása sem volt.

A pszichológus szerint van ám előnye annak, ha valaki érzéketlen, például vezetői beosztásban könnyebben hoznak a cég számára jó döntéseket azok a vezetők, akiket nem befolyásol semmilyen érzelem.

Már társasjáték formában is tesztelhetjük magunkat, illetve barátainkat, ugyanis megjelent társasjáték formában is a híres gondolatkísérlet:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás