promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi történt a Lánchíddal? Ámulva nézték a budapestiek, nem hittek a szemüknek
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rá sem lehetett ismerni a Lánchídra a hétvégén. 

Ha valaki a hétvégén Budapest utcáin sétálgatott vagy autózott este, egy elképesztő dolognak lehetett szemtanúja. A főváros legmagasabb épülete, a MOL Campus, a Lánchíd, a Szabadság-szobor is rózsaszín díszkivilágítást kapott. A különleges szín nem hiába történt, sokan feltehették a kérdést, hogy ez vajon mire utal? Segítünk, nem a Barbie baba áll a rózsaszín világítás mögött. 

Mindez azért történt ugyanis, hogy felhívják a figyelmet a mellrák-megelőzés fontosságára, a pink október ugyanis világszerte a mellrák tudatosság hónapja. 

Október 8-án pedig az évente megrendezésre kerülő mellrákkal kapcsolatos eseményekre került sor és egy figyelemfelhívő sétát is tartottak a rózsaszín Lánchídon. Mindez Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen rendezésében zajlott, akik évek óta rendeznek eseményeket a fővárosban. 

Vasárap este pedig kék-fehérbe borult Budapest ékessége, az izraeli lobogó színeiben ragyogott. Karácsony Gergely közlése szerint így fejezték ki a főváros a szolidaritását Izraelnek a kirobbant háború miatt. Erről a főpolgármester Facebook-oldalán számolt be és egy fotót is csatolt. 

A Budát és Pestet összekötő hidak mindegyikének van története, és a maga nemében mindegyik nagyon szép. Ugyanakkor a Lánchídnak különleges legendája is van. Marschalkó János szobrász alkotta meg az oroszlánokat. Olyan neves művekkel büszkélkedhetett, mint a kassai székesegyház, a Magyar Tudományos Akadémia, a Vigadó és a Rudasfürdő szobrai. Mégis, legismertebb alkotása a Lánchíd számára készült négy oroszlán volt. Nemrég pedig átadták a megújított hidat, a restaurált oroszlánokkal. Az akkori emberek igencsak belepődtek volna - ha tudják, hogy 2023-ban beszédre is bírják őket. Az BKK frappáns videójában ugyanis maga, az egyik oroszlán jelenti be a híd megnyitását. Jelenleg aki akár átsétálhat a hídon Budáról Pestre vagy fordítva. Autóval már nem lehet rajta áthajtani, ugyanis azt a korlátozást hozták, hogy személyautó-mentes legyen. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás