promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eltűnt a Lánchíd egyik oroszlánja
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Leemelték az első oroszlánszobrot a felújítás alatt álló Lánchídról. Elsőként a pesti hídfő egyik oroszlánját emelték le, a másikat a következő napokban, a budai hídfőn állókat pedig augusztus második felében viszik el.

1852-ben kerültek fel a Lánchídra az ikonikus oroszlánok, amelyekhez számos legenda fűződik, most azonban mind a négyet el fogják vinni restaurálásra egy újpesti műterembe, melynek során elsőként megnézik, mennyire stabil a szerkezetük, mivel a mészkőszobrokat az időjárás is megviseli, majd vegyszerrel megtisztítják őket, és hozzálátnak a javításokhoz.

A pesti hídfő egyik oroszlánja már le is került csütörtök délelőtt a hídról, és hamarosan a többit is elviszik.

„Az oroszlánok három kőtömbből állnak, eddig csak össze voltak cementezve. A három rész összességében nagyon nehéz, nagyjából egy busz súlyának felel meg. A szobrokat most is három részben emelik le, majd ugyancsak három részben helyezik vissza”

- nyilatkozott Puskár Anett, az A-Híd Zrt. kommunikációs vezetője az MTI-nek, aki hozzátette, hogy restaurátorok csak azokat a részeket állítják helyre, amelyek eredetileg is megvoltak. Így a szobrok szájában felül továbbra is csak szemfogak lesznek, de a kitört alsó fogakat kijavítják.

Természetesen az oroszlánok csak akkor kerülhetnek majd vissza megszokott helyükre, amikor a Lánchidat visszaadják a közúti forgalomnak; ez 2022 végére várható.

A Lánchíd oroszlánjaihoz számos legenda fűződik: az egyik úgy szól, hogy az oroszlánokat alkotó szobrász, Marschalkó János a Dunába ugrott, amikor kiderült, hogy az oroszlánoknak nincs nyelvük. Akik viszont közelről is látták már ezeket a szobrokat, pontosan tudják, hogy az kőoroszlánoknak igenis van nyelvük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás