promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vérlázító természetpusztítás a Balatonnál: a helyiek azonnali revansot követelnek
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

 A kár visszafordíthatatlan, több év munkája veszett el végleg.

A Balaton környékén rengeteg természetvédelmi terület található és az egész tó látképét igyekeznek úgy kialakítani, hogy bár az infrastruktuális fejlődésnek se állják útját, mégis megmaradjan annak, amire eredetileg szolgál: egy gyönyörű zöld terület, ahol családok százezrei kapcsolódhatnak ki a természetben miközben a magyar tenger gyönyörű hullámait csodálják.

Ennek jegyében minden Balaton parti város vezetése állandó jelleggel építi, szépíti saját területét és ennek állandó része a parkosítás, füvesítés és a faültetés. 4-5 évvel ezelőtt Zamárdi Balaton parti részére ültettek japán cseresznyefákat, melyek idehaza is egyre kedveltebb növénynek számítanak. Amikor a fák "felnőtt" korba lépnek és elkezdődik a virágzásuk, akkor páratlan, meseszerű élmény tárul a szemünk elé. Budapesten ilyet a budai Tóth Árpád sétányos láthatunk, mely minden évben turisták és helyiek tömkelegét vonzza erre az útra.


Ezt a látványt szerették volna reprodukálni Zamárdiban is, azonban egy (eddig) ismeretlen elkövető megvétózta ezt a tervet. 18 darab fácska tövébe öntött gázolajat, ezzel végérvényesen károsítva a fákat és 4-5 év munkája, valamint nem kevés pénz veszett kárba. A polgármester becslése szerint 1 millió forint körüli összegről van szó, illetve a sétányon végig ki kell cserélni a szennyezett talat is a fék újraültetése előtt. Ez a harmadik ilyen természetpusztító akció volt, a polgármester pedig megteszi amit lehet: ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

Tippje is van arra, hogy ki az elkövető, szerinte elég egyértelmű, hogy kik azok, akiket zavar a faültetés a területen:tettesnek azokat nevezte meg, akinek a nyaralója éppen azon a partszakaszon helyezkedik el és a nagyra növő fák akadályoznák a tóra való kilátást. Elmondta, hogy ez néhány konkrét embert jelent, akik valószínűleg félnek a nyaralójuk értékcsökkenésétől, esetleg őket magukat zavarná a látképben beálló változás.

Mivel bizonyítéka erre egyelőre nincs, így természetesen feltételes módban beszélt csak erről.

Sajnos a környéken ez bevett eljárás, mivel a településsel szemben Csopakon egy más igen szép korú, idős fát fúrtak meg több helyen és ezekbe a mélyedésekbe öntöttek mérgező anyagot, de Csopakon tavaly is törtét ősfa pusztítás.

A helyiek fájó szívvel, szomorúsággal kevert dühvel szólaltak fel az eset kapcsán, mélyen elítélik a vandálok tettét és ők is a közelben lévő nyaraló tulajdonosokat nevezték meg, mint lehetséges elkövetők. A botrány sokakat mozgatott meg, rengetegen követelik, hogy állítsák meg a természetpusztítást és a botrány csak egyre tovább dagad.

(Forrás: atv.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás